Analyse
Ster of zondebok? 7 jaar geleden - woensdag 22 september 2010

Wordt een wijziging binnen de directie op applaus onthaald door de beurzen?

Terwijl het aandeel van het Amerikaanse Hewlett Packard begin augustus met bijna 10 % kelderde op de dag dat bekend werd dat ceo Mark Hurd ontslagen was, deed het nieuws over het vertrek van de topman van Nokia, het aandeel met 7 % opspringen, om tegen het einde van de zitting weer terug te zakken. Twee tegengestelde reacties die elk op hun manier laten zien hoe veel belang beleggers hechten aan de persoonlijkheid en de bekwaamheid van de algemeen directeur. Sommige van hen zoals Bill Gates van Microsoft of Steve Jobs van Apple zijn uitgegroeid tot echte iconen, niet alleen door hun kwaliteiten als manager maar ook door hun charisma. Maar als de resultaten uitblijven, worden zij net als een voetbaltrainer beladen met alle zonden van Israël de woestijn ingestuurd. Dat is precies wat er gebeurd is met Olli-Pekka Lallasvuo die sinds zijn aantreden als ceo in 2006 de beurskapitalisatie van Nokia nagenoeg zag halveren. Een strenge straf voor het feit dat hij op de gsm-markt geleidelijk terrein verloor ten voordele van de smartphones, o.m. de iPhone van Apple. Mark Hurd is een heel ander geval. De markt reageerde ontstemd op het ontslag wegens “sexuele intimidatie” van de man die uitstekend werk geleverd had bij HP en onder wiens bewind sinds 2005 de koers meer dan verdubbelde.

 

Een en ander komt overigens overeen met de conclusies van studies over dit onderwerp, namelijk dat de reactie op het vertrek van een topman omgekeerd evenredig is met de prestatie van het aandeel in het verleden. De reactie zou bovendien heftiger zijn als de beurs het vertrek niet had zien aankomen, zoals bij Nokia en HP. Een opvolger van buitenaf lijkt ook op meer enthousiasme te kunnen rekenen dan een interne benoeming. Blijft de vraag of de Canadese Stephen Elop, de eerste niet-Fin die aan het hoofd van Nokia komt, de in hem gestelde verwachtingen kan waarmaken en het bedrijf en het aandeel een nieuw elan kan geven.

 

Hoe dan ook, over het algemeen reageren de beurzen enthousiast op een wissel aan de top omdat ze die zien als de voorbode van betere operationele prestaties op korte en middellange termijn. Maar de koers heeft dergelijk nieuws snel verteerd en om die reden op een aandeel speculeren loont meestal niet de moeite.

Deel dit artikel