Analyse
Republic Airways: aangename verrassing 7 jaar geleden - woensdag 8 september 2010

Republic overtrof de stoutste verwachtingen door de rentabiliteit van de overgenomen bedrijven sneller op te krikken dan verhoopt.

Het risico is hoog maar het aandeel is goedkoop.

KOPEN.

 

Bij elke resultaatbekendmaking wint Republic Airways hoogte. In het eerste kwartaal van 2010 was er nog een verlies, in het tweede kwartaal knoopte de maatschappij zoals verwacht weer aan met winstcijfers. Noch wij, noch de financiële markten hadden echter verwacht dat de verbetering al zo snel zo groot zou zijn. De winst vóór belastingen en vóór uitzonderlijke lasten verbonden aan de integratie van Frontier Airlines bedroeg in het tweede kwartaal maar liefst 24,5 miljoen USD, wat betekent dat Republic een winst laat optekenen van 0,71 USD per aandeel, ten opzichte van een verlies van 0,77 USD in het eerste kwartaal. Die spectaculaire verbetering is voor een deel te danken aan het feit dat de recent overgenomen bedrijven (o.a. Frontier) al veel sneller dan gedacht bijdragen aan de rentabiliteit van de groep. Daarnaast hebben ook de opleving van het luchtverkeer (+8,4 % in het tweede kwartaal) en de stijging van de bezettingsgraad (van 81,8 naar 85,9 %) bijgedragen aan de goede resultaten. Bovendien slaagt Republic erin om trouw te blijven aan zijn lagekostenbeleid en zo zijn rentabiliteit te handhaven in een sector die kwetsbaar blijft. We hadden niet gedacht dat Republic zo snel zo'n hoge vlucht zou nemen en verhogen onze ramingen van de courante winst per aandeel van 0,20 naar 0,90 USD voor 2010 en van 1 naar 1,10 USD voor 2011.

 

Koers op het moment van de analyse : 7,19 USD

 

Regionale luchtvaartmaatschappij die elke dag ongeveer 1 600 korteafstandsvluchten tussen 118 steden in 44 Amerikaanse staten, Canada, Mexico en Costa Rica uitvoert. De groep opereert van oudsher voor rekening van andere luchtvaartmaatschappijen en nu ook voor eigen rekening.

 

Deel dit artikel