Analyse
Onze gedurfde adviezen 7 jaar geleden - vrijdag 17 september 2010

Abonnees die iets meer risico aankunnen en aandurven kwamen de jongste maanden beter aan hun trekken. We hebben inderdaad geregeld iets gedurfdere aankooptips voor aandelen en (landen) fondsen gegeven. Tijd voor een overzicht.

Onze basisregels

Onze basisfilosofie is dat de moeilijke economische situatie die we nu beleven en de crisis op de markten geen beletsel zijn om in aandelen te beleggen. De adviezen die we in ons weekblad en via onze website geven, kunnen daarbij een leidraad zijn.
Om het risico op teleurstellingen te verminderen zijn er volgens ons twee regels die u absoluut moet respecteren:
– De eerste is diversificatie. Onze adviezen moeten gezien worden in het kader van een gespreide portefeuille. De westerse beurzen zijn de laatste jaren wel allemaal in dezelfde richting geëvolueerd, maar de komende jaren zullen hun prestaties geleidelijk uiteenlopen naargelang van de snelheid waarmee de lokale economie herstelt.
Beleg in aandelen ook enkel geld dat u gedurende langere tijd kunt missen en bouw een veiligheidsmarge in.
– Schat het risico van uw beleggingen goed in. Maar al te vaak wordt de belegger zich hiervan maar bewust als hij een groot deel van zijn inleg is kwijtgespeeld. De risico-indicator die wij aan aandelen toekennen, is geen garantie tegen verliezen, maar wel een leidraad bij uw keuze.
Onze “normale” strategie is om ondergewaardeerde (goedkope) aandelen uit verschillende sectoren met een gemiddelde risicograad voor een beleggingstermijn van 3-5 jaar aan te raden.

Iets meer lef

De laatste maanden hebben wij de daling van de meeste beurzen te baat genomen om u iets gewaagdere adviezen te geven. Ze richten zich in de eerste plaats tot beleggers die iets meer risico willen nemen. Ze zijn gebaseerd op twee vaststellingen:
– de beurs houdt niet op elk moment rekening met alle beschikbare informatie. Als de beleggers bv. de risico’s van een aandeel te hoog inschatten en de koers op grond van onze analyse te zwaar afgestraft wordt, kan dat voor ons het signaal zijn om in te stappen.
– als de economische situatie ver-slechtert of een bedrijf zijn vooruitzichten bijstelt, kunnen de ongeruste of ontgoochelde beleggers soms brutaal reageren en forse koersschommelingen veroorzaken. Voor wie bereid is wat risico te nemen, is dit dikwijls een buitenkansje.
Op korte termijn kunnen de koersen nog rare bokkensprongen maken, maar op langere termijn kunnen deze goedkoop verworven aandelen aardig wat opbrengen.

Voor aandelenbeleggers

Onze gedurfde adviezen – het gaat om aandelen met risicograad – beperken zich niet tot kleine of tot minder mediagenieke aandelen. Ook flink toegetakelde blue chips kunnen hoge winsten opleveren.
•In de financiële sector vonden we drie verzekeringswaarden, Aegon, Axa en Zurich Financial Services die over degelijke troeven beschikken die de beurs volgens ons onderschat. De aandelen lijden nog altijd onder de terugval van de westerse beurzen en onder de onzekerheid rond de toekomstige boekhoudkundige normen voor de verzekeringssector.
Ook KBC Ancora, is volgens ons een gokje waard. Het enige actief van deze holding is een 23 %-participatie in KBC Groep. Hoewel het met de bankverzekeraar stilaan de goede kant lijkt uit te gaan, noteert de holding nog altijd met een historisch hoge decote van meer dan 40 %. Als het herstel van KBC zich doorzet en de koers verder klimt, moet de koers van KBC Ancora via het hefboomeffect in principe sneller stijgen en kan ook de decote wegsmelten tot een redelijker niveau.
•Voor de Britse petroleumgroep BP is het uur van de afrekening aangebroken. Volgens ons zal de totale kostprijs van de ramp in de Golf van Mexico zowat 20 miljard dollar bedragen, wat overeenkomt met de som die de groep daarvoor heeft opzijgelegd. Vraag blijft welke boete BP zal opgelegd worden. Wij blijven van mening dat de beurs het aandeel dat ondertussen zijn dieptepunt achter zich heeft gelaten, nog altijd te zwaar sanctioneert.
In juli tipten we het Braziliaanse drinkwaterbedrijf Sabesp als koopwaardig voor beleggers die bereid zijn om iets meer risico’s te nemen. Sabesp dat bijna uitsluitend actief is in São Paulo, het economische hart van het land, heeft ondanks de inmenging van de overheid mooie groeivooruitzichten dankzij de grootscheepse moderniseringsplannen (watervoorziening, riolering, afvalwaterzuivering …).
•Nog drie Amerikaanse aandelen bij onze agressievere adviezen: Seaspan dat containerschepen verhuurt en dat voor zijn afhankelijkheid van de momenteel vertragende wereldeconomie niet goed in de markt ligt bij de beleggers; luchtvaartmaatschappij Republic Airways dat kwartaalresultaten publiceerde die alle verwachtingen overtroffen. Het aandeel blijft ondanks het recente koersherstel goedkoop; beursoperator Nasdaq OMX die zijn inkomstenbronnen blijft diversifiëren om zijn afhankelijkheid van het wel en wee van de financiële markten te verminderen. Deze 3 aandelen blijven koopwaardig.
•En ten slotte nog twee Belgische aanraders voor durvers, Deceuninck en Agfa-Gevaert. Beide ondernemingen hadden nog vóór de crisis toesloeg al zwaar geleden onder de stijging van de grondstoffenprijzen. Maar de herstructureringen hebben tastbare resultaten opgeleverd en beide zijn vandaag opnieuw winstgevend. De beurs schat dat o.i. niet naar waarde.

 

Voor fondsenbeleggers

Via een gespecialiseerd fonds kunt u een graantje meepikken van het potentieel dat groeilanden bieden. Dat is niet zonder risico, maar het loont volgens ons (meestal) de moeite.

•Turkije beloont beleggers
Turkije is in vorm. Dankzij het goede beheer van de openbare financiën moet het land op zijn leningen geen hogere risicopremie toekennen dan Italië en een minder hoge dan Spanje of Portugal. Turkije kan dus steeds goedkoper aan geld geraken en dat komt de consumptie en de investeringen, en ten slotte de economie ten goede. We verwachten dan ook dat de Turkse economie tegen een strak ritme zal blijven groeien. De evolutie van de werkloosheidscijfers wijzen alvast in die richting (van 14,5 % in januari naar 11 % nu).
Een van gezondheid blakende economie is uiteraard goed nieuw voor de beurs van Istanbul die eind juli een nieuw hoogtepunt bereikte. De Turkse lira van zijn kant steeg dit jaar al 10 % in waarde tegenover de euro.
Wie een graantje mee wil pikken van de goede Turkse vooruitzichten, kan dat via een fonds dat in dit land belegt. Onze voorkeur gaat momenteel naar de tracker EasyETF DJ Turkey Titans 20 EUR (FR0010636555, ticker: EET) Euronext Parijs.

•Brazilië tussen groei en het afscheid van Lula
Na 8 jaar geregeerd te hebben in een periode dat Brazilië een economische boom zonder voorgaande in de recente geschiedenis beleefde, moet president Lula het veld ruimen voor de winnaar van de verkiezingen van 3 oktober eerstkomende. De belangrijkste uitdaging voor zijn opvolger zal zijn om het land een materiële infrastructuur en een wettelijk en reglementair kader te geven die het groeipotentieel van het grootste Zuid-Amerikaanse land nog kunnen aanzwengelen. Aan het gezonde financiële beleid dat het Brazilië van Lula kenmerkte, zal volgens ons niet getornd worden.
Ondanks de sterke economische groei in het eerste semester (bbp +8,9 %) boerde de beurs van São Paolo dit jaar achteruit (in real). Oorzaak, de onzekerheid rond de naam van de nieuwe president en het feit dat 2009 een uitzonderlijk jaar was. Profiteer van de inzinking om een in Brazilië gespecialiseerd fonds te kopen. Hou er wel rekening mee dat de koersen de komende maanden rare bokkensprongen kunnen maken zoals wel meer gebeurt in de aanloop naar verkiezingen.
De tracker Lyxor ETF Brazil (Ibovespa) (FR0010408799, RIO, Euronext Brussel) lijkt ons een goede keuze.

•India, waar groei en inflatie hand in hand gaan
India kampt met een hoge inflatie (11,3 % in juni), wat in tijden van sterke economische groei (+8,6 % in het eerste en +8,8 % in het tweede kwartaal) niet abnormaal is. Op langere termijn zal dat probleem mits de verbetering van de infrastructuur en de liberalisering van diverse economische sectoren geleidelijk verdwijnen, maar ondertussen is de centrale bank verplicht om de rente op te trekken om de prijsstijgingen onder controle te houden. Dat remt de consumptie en de investeringen af, terwijl de vertraging van de wereldeconomie de uitvoer van Indiase producten afremt. De tweede jaarhelft zou wel eens minder goed kunnen zijn dan de eerste.  Ondanks die problemen boekte de beurs van Mumbai sinds januari 18,8 % winst (in euro).
Op grond van het immense potentieel van India, blijven wij dit land interessant vinden voor de lange termijn.
Franklin India A EUR (Deutsche Bank, LU0231205187) geniet momenteel onze voorkeur.

•China haalt de voet van het pedaal
Voor het Rijk van het Midden is groei tot elke prijs niet langer prioritair. Van 11,9 % in het eerste gleed de groei naar “slechts” 10,3 % in het tweede kwartaal. Oorzaak, de wil van Beijing om de door allerhande leningen gefinancierde groei te vervangen door een evenwichtiger groei waaraan ook de binnenlandse vraag bijdraagt. Verheugend nieuws in dat opzicht zijn de loonsverhogingen van enkele maanden geleden die het ontstaan in de hand werkt van een uitgebreide middenklasse die geld te besteden heeft. Die vertraging wordt door de markten in eerste instantie slecht ontvangen, maar voor de langere termijn is het een gunstige evolutie.
De beurs van Shanghai klom sinds begin dit jaar 8 % hoger (in euro). Profiteer van het enorme economische potentieel van het land via een gespecialiseerd fonds zoals Fidelity China Focus A EUR (Deutsche Bank, LU0318931192).

•Hete zomer in Rusland
Rusland heeft een moeilijke zomer achter de rug. Door de hittegolf en de daaruit voortvloeiende branden heeft de landbouwproductie enorm veel schade opgelopen die Rusland dit jaar 1 % bbp zou kunnen kosten. Na een zwak eerste kwartaal (bbp +3,1 %) versnelde de groei in de volgende drie maanden tot 5,2 %. En het land zou dat groeiritme moeten kunnen vasthouden, temeer daar de prijzen van aardolie en gas, twee belangrijke ex-portproducten voor Rusland, op een aantrekkelijk niveau staan.
Russische aandelen leverden de beleg-ger in euro dit jaar al 13,5 % winst op. Volgens onze berekeningen is de beurs van Moskou door de bank goedkoper dan de andere grote groeimarkten, terwijl het land nog een aantrekkelijk potentieel heeft.
Interessante fondsen om in Rusland te beleggen zijn:
– BNPP L1 Equity Russia (BNP Paribas Fortis, LU0269742168)
– Parvest Equity Russia (Fortuneo Belgium, LU0265268689)
– Pictet Russian Equities P EUR (Deutsche Bank, LU0338483075).

Deel dit artikel