Analyse
Onze Amerikaanse aandelenselectie doet het goed 7 jaar geleden - woensdag 1 september 2010

Augustus was een moeilijke maand voor de beurzen. De moeilijkheden in de VS zaten er voor veel tussen. Nochtans heeft onze selectie van koopwaardige Amerikaanse aandelen het er goed van afgebracht.

 

Beurzen onder druk

De (grote) Amerikaanse bedrijven hebben een goede eerste jaarhelft achter de rug. Zo steeg de nettowinst van de bedrijven uit de S&P 500 over de eerste 6 maand van 2010 met 38 %, die van de bedrijven uit de Dow Jones met 32 %. Spectaculaire stijgingen, die evenwel in het juiste daglicht moeten worden geplaatst. De cijfers staan immers tegenover die van het eerste semester van 2009, toen de economie een dieptepunt had bereikt. Zowel het economisch herstel als het beleggersvertrouwen lijken trouwens niet definitief geherlanceerd, want in de voorbije augustusmaand gaf de S&P 500 opnieuw 4,7 % prijs.

 

Slecht nieuws

De recentste economische indicatoren vanuit de VS brachten alleen maar slecht nieuws: hoge werkloosheid, flauwe consumptie, terugval van de vastgoedmarkt ... De economische situatie van de VS blijft precair, en dat is eigenlijk ook geen verrassing. De Amerikaanse gezinnen kampen nog altijd met hoge schulden en halen dus de buikriem aan. De bedrijven verliezen daardoor voor een groot deel hun belangrijkste bron van inkomsten, moeten snoeien in de kosten, en personeel ontslaan of in elk geval geen nieuw personeel aanwerven.
De banken van hun kant zijn nog altijd bezorgd over hun eigen financiële soliditeit en blijven erg voorzichtig met het toekennen van kredieten aan zowel particulieren als bedrijven.
Moeten we dus vrezen voor een zogenaamd "double dip"-scenario (terugkeer van de recessie) ? Dat doet er in feite niet zo heel veel toe. Of de economie nu lichtjes groeit, dan wel krimpt, zal weinig veranderen aan de situatie. Het zal nog geruime tijd duren vooraleer de Amerikaanse economie opnieuw een niveau bereikt dat het mogelijk maakt de werkloosheid terug te dringen en de bedrijven meer te laten produceren en investeren. Wij tippen op een erg langzaam herstel, gevoed door het zeer geleidelijk aantrekken van de gezinsconsumptie.

 

Strategie ?

Chipfabrikant Intel heeft zijn omzetprognose voor het lopende kwartaal teruggeschroefd. Dat bevestigt de traagheid van het Amerikaanse herstel en kan erop wijzen dat de winstcijfers van de Amerikaanse bedrijven er de komende maanden minder goed zullen gaan uitzien. We vinden dan ook dat de Amerikaanse beurs globaal genomen correct gewaardeerd blijft, ondanks de dalingen van de voorbije weken. Mensen met een gemiddeld risicoprofiel raden we aan beleggingen in Amerikaanse aandelen te beperken tot 10 % van hun portefeuille. Onze voorkeur gaat uiteraard uit naar aandelen die goedkoop zijn en die een hoog dividend uitkeren (hoog = meer dan het Amerikaanse gemiddelde van 2,7 %). Bedrijven die een dividend uitkeren, hebben doorgaans een minder volatiele beurskoers dan bedrijven die dat niet doen, en hun aandeel is veelal beter bestand tegen algemene beurscorrecties.

 

Onze adviezen

We bevestigen ons advies voor 5 aandelen. Ze behoren tot defensieve sectoren en genereren voldoende cash om hun dividendbeleid te kunnen handhaven.

 

AT&T (27,03 USD, telecom)
Het tweede kwartaal van 2010 was beter dan verwacht en de doelstellingen voor 2010 werden opgetrokken. De operator onderhandelt goed over het einde van de exclusiviteitscontracten voor de verkoop van de Iphone in de VS.

 

Abbott Laboratories (49,34 USD, farmasector)
Het kwartaalresultaat liet toe om de jaarverwachtingen te bevestigen.

 

Chevron (74,08, oliesector)
Het kwartaalresultaat overtrof de verwachtingen, met dank aan de gestegen olieprijs en de toegenomen raffinagemarges. Ook de productie zit in de lift.

 

Exelon (40,72 USD, elektriciteit)
Beter dan verwacht kwartaal dankzij de distributieactiviteit . Dankzij de stijging van de elektriciteitstarieven kan de groep haar winstverwachtingen voor 2010 optrekken.

 

Kraft (29,91 USD, voedingssector)
De groep heeft haar omzetgroeiprognoses wat teruggeschroefd maar moet in staat zijn om haar resultaatsdoel te realiseren.

 

   

ONZE SELECTIE VAN KOOPWAARDIGE AMERIKAANSE AANDELEN

 

AT&T

Abbott Lab.

Chevron

Exelon

Kraft

Koersevolutie in augustus

+3,7 %

+1,3 %

+1,5 %

-2,8 %

-4,3 %

Bruto dividend- rendement

6,4 %

4 %

3,6 %

3,5 %

5,2 %

Risico

3

3

3

2

2

Verwacht brutodividend 2010

1,69 USD

1,76 USD

2,66 USD

2,10 USD

1,16 USD

Verwacht brutodividend 2011

1,73 USD

1,92 USD

2,75 USD

2,10 USD

1,20 USD

Deel dit artikel