Analyse
NPM boert historisch gezien beter dan GBL 7 jaar geleden - woensdag 22 september 2010

De Belgische holding is sterk gericht op oliewaarden (ruim 41 % van de intrinsieke waarde) en bood de voorbij 20 jaar 14 keer een hoger rendement dan dat van GBL.

Gezien de activa in portefeuille, de matige décote en het niet zo gulle dividend, vinden we het aandeel echter duur.
VERKOPEN.

 

Het eerste halfjaar was geen hoogvlieger. De geconsolideerde winst daalde met 34 % door mindere resultaten van Trancor en GDF SUEZ en waardeverliezen op o.a. Entremont (kazen) en Iberdrola. Net zoals bij GBL is het leeuwendeel van de gegenereerde liquiditeiten afkomstig van dividenden op de participaties. Daardoor kon het dividend van NPM opnieuw met 7 % stijgen en zal de holding zijn terugkoop van eigen aandelen voortzetten. Het nettorendement op dat dividend bedraagt echter maar 1,7 % en we lopen niet warm voor de hoofdparticipaties van de holding. Total (1/3 van de intrinsieke waarde) is niet onze favoriet in de oliesector. Enkel de participaties in GDF Suez en Iberdrola zijn echt interessant, maar ze vertegenwoordigen nog geen 11 % van de intrinsieke waarde. De décote van NPM bedraagt 18 % (in lijn met historisch gemiddelde), tegenover 25 % bij GBL. GBL biedt bovendien een netto dividendrendement van 3,1 % en is ook transparanter (96 % van de participaties beursgenoteerd, t.o.v. 70 % bij NPM).

 

Koers op het moment van de analyse: 38,12 EUR

 

Nationale PortefeuilleMaatschappij; Belgische holding uit de Frère-sfeer met een grote participatie in Total (1/3 van de waarde, een indirecte participatie in GBL en een aantal niet-genoteerde participaties (oliehandel, wijnen …; 30 %).

 

 

Deel dit artikel