Analyse
GBL : matig rendement 7 jaar geleden - dinsdag 14 september 2010

De meeste participaties van de holding zijn correct gewaardeerd maar historisch gezien is de décote van 25 % onvoldoende om ons aan te sporen tot kopen.

Correct gewaardeerd aandeel.
Houden.


Geen verrassingen in het eerste halfjaar: de winst per aandeel bedroeg 1,91 EUR, zowat een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder, hoofdzakelijk doordat er geen grote waardeverminderingen (impairment) moesten worden doorgevoerd op de participaties in Pernod Ricard (12 % van de intrinsieke waarde) en Iberdrola (1,4 %). De winst werd vooral bepaald door de geïnde dividenden en de bijdrage van participaties zoals Lafarge (18,5 %) en Imerys (7,5 %). De recurrente winst per aandeel mag worden geschat op 4,5 à 5 EUR op jaarbasis. Toch vinden we GBL niet koopwaardig. Ten eerste omdat het verwachte dividend (1,91 EUR netto) wat aan de magere kant is in vergelijking met dat van andere holdings (bijv. GIMV biedt 5 % netto). Ten tweede omdat de décote rond de 25 % schommelt en daarmee niet uitstijgt boven het historisch gemiddelde. En ten derde omdat we op dit moment maar één van de aandelen in de portefeuille van GBL koopwaardig vinden (GDF Suez, 24 %). Ook historisch bekeken zijn de prestaties geen hoogvlieger: de voorbije 20 jaar bood GBL een gemiddeld rendement dat 13 keer lager ligt dan dat van de Europese beurzen!

 

Koers op het moment van de analyse : 61,18 EUR

 

GBL is een Belgische holding. De waarde van de portefeuille wordt vooral bepaald door de participaties in Total, GDF Suez, Pernod Ricard Lafarge en Imerys.

 

 

Deel dit artikel