Analyse
EVS Broadcast Equipment 7 jaar geleden - vrijdag 24 september 2010

EVS biedt digitale oplossingen voor televisie en cinemazalen (via XDC). Gezien de sterke financiën heeft de groep kunnen blijven investeren waardoor ze sterker uit de crisis is gekomen. EVS, de referentie op het vlak van regiewagens, wil zich ook verder uitbouwen op het vlak van studio’s.

De koers houdt hier geen rekening mee! Goedkoop aandeel. KOPEN.

 

Leve digitaal

• EVS biedt digitale recorders met harde schijf en applicaties aan, die het audiovisuele signaal van bij de camera tot aan het zendnet behandelt. Deze toestellen rusten reeds de belangrijkste televisiezenders ter wereld uit (NBC, BSkyB, Fox, RTL, ABC, ESPN, BBC…). Tegenover de traditionele cassetterecorder bieden deze oplossingen een betere kwaliteit (beeld en geluid) en een enorme flexibiliteit (onmiddellijke herhalingen, latere heruitzending, in uitgesteld relais, metagegevens, grafieken…). Terwijl een cassetterecorder slechts één kanaal aanbiedt, geven de digitale recorders de mogelijkheid tot 6 te gaan (mogelijke besparingen voor de producent). Hierdoor hebben ze één segment in de televisiewereld, die over veel middelen beschikt, kunnen binnenhalen: sport. Bekend geworden met vertragingsbeelden, is EVS vandaag op dit vlak de referentie. Ze rusten 90 tot 95 % van de regiewagens uit actief zijn op grote sportieve evenementen (50 % van de verwachte omzet voor EVS in 2010).
• Vanaf 2005 heeft EVS besloten om zich niet enkel te beperken tot regiewagens maar ook de markt voor studio’s aan te pakken. Deze activiteit zorgt al voor 50 % van de omzet terwijl het marktaandeel slechts 5 % is. Deze markt is 10 keer belangrijker dan die van regiewagens en laat een jaarlijkse groei van 5 % optekenen.

 

Revolutie

Voor ten minste de volgende tien jaar zal EVS van de huidige audiovisuele revolutie profiteren. Als men weet dat beeldrecorders met videobanden (meer en meer voorbijgestreefd) nog 50 % van het opnamemateriaal in studio’s uitmaakt dan begrijpt men dat de overgang naar digitale apparatuur nog een enorm potentieel heeft. Twee elementen versnellen de transitie. Ten eerste de opkomst van hdtv (en in de toekomst misschien 3D) die beelden 5 of 6 keer gedetailleerder kunnen weergeven. Ten tweede de uitbreiding van het tv-aanbod: het stijgende aantal tv-zenders en de toegang tot televisiekanalen via de pc en de mobiele telefoon. Een tendens die het aantal formaten en eisen heeft vermenigvuldigd (snelheid, beschikbaarheid van de content,…).

 

Concurrentie?

• Wat opnameapparatuur betreft voor regiewagens heeft EVS bijna een monopolie. Op het vlak van studio’s liggen de kaarten anders. Het is net hier dat de groei van de volgende jaren moet komen. De markt kent echter veel spelers (zeer concurrentiële mark), een twintigtal spelers heeft 80% van de verkopen in handen. In onze ramingen hielden we altijd rekening met een afbrokkeling van de marges maar tot nu toe is dit niet gebeurd.
• Dankzij zijn reputatie op sportvlak en zijn aanbod van geïntegreerde oplossingen profiteert EVS nu van de hoge vlucht die talk shows en reality TV, die zeer betrouwbaar materiaal vereisen, nemen. Daarnaast blijft EVS investeren (personeel: +42 % de laatste 12 maanden), marktaandeel en nieuwe klanten winnen terwijl de markt moeilijk blijft en concurrenten verliezen boeken en herstructureren (Grass Valley, Avid,…). Van 2005 tot 2010 stegen de verkopen in dit segment met 38 % op jaarbasis. Als dit ritme wordt aangehouden kan EVS binnen 5 of 6 jaar 15 % van de markt hebben en zijn omzet verdrievoudigen (een aanvaardbare hypothese volgens ons). 


Mikken op de lange termijn

• Momenteel herstellen de reclame-inkomsten en halen veel tv-zenders projecten uit 2008 uit de koelkast (HD…). De markt ligt nog moeilijk maar het orderboekje bevindt zich terug op het niveau van voor de crisis. In augustus heeft EVS zijn omzetdoelstelling voor 2010 verhoogd (+30 %). Wij rekenen op een omzetstijging van 38 %, lichtjes hogere marges en een winst per aandeel van 2,77 EUR.
• Daarna zou de winsttoename, dankzij de doorbraak van de studioactiviteiten en zijn hefboomeffect (vaste kosten, stijgende verkoop), de daling van de marges, die we voorzichtigheidshalve nog altijd verwachten, moeten beperken. Hoewel een tijdelijke verzwakking van de omzet mogelijk is, (de investeringen van de zenders hangt af van de reclame-inkomsten en uiteindelijk de sterkte van de economie), zal ze slechts tijdelijk zijn. Producenten hebben immers geen andere keuze dan de revolutie te volgen. Bovendien kan elke verzwakking de positie van EVS nog versterken (zwakkere concurrenten).
Voor 2011 rekenen we momenteel op een omzetdaling van 6 % (geen grote sportevenementen) en een winst per aandeel van 2,59 EUR. EVS zal evenwel, gezien zijn sterke financiële positie het dividend kunnen behouden op 1,86 EUR netto (rendement: 4,1 %). Voor 2012 tippen we op een omzettoename van 20 % (OS in Londen) en een winst per aandeel van 3,38 EUR).

 

Koers op het moment van de analyse: 44,64 EUR

 

Het Belgisch bedrijf EVS is gespecialiseerd in digitale oplossingen voor televisieproducenten (recorders voor vertraagde beelden, montageplatforms…) en bioscopen.  

Deel dit artikel