Analyse
ENI: beter resultaat dan verwacht 7 jaar geleden - donderdag 2 september 2010

Dankzij de stijging van de olieprijs heeft de Italiaanse groep het 2de kwartaal met een winststijging afgesloten.

We trekken onze winstramingen op, maar het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

ENI zag zijn resultaten in het tweede kwartaal flink verbeteren. Dat was grotendeels te danken aan de stijging van de olieprijs die gemiddeld 33 % hoger lag dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook de versteviging van de dollar tegenover de euro droeg bij tot het onverwacht goede resultaat. Hoewel het productieniveau nagenoeg onveranderd bleef ten opzichte van een jaar eerder en de verkoop van gas met 6,2% inkromp, draaide de groep 25,4 % meer omzet dan in het tweede kwartaal 2009.
Bovendien bleven de kosten goed onder controle (ze stegen minder dan de inkomsten), terwijl er ook een reeks financiële winsten in de boeken kwam. Uiteindelijk is de nettowinst in het tweede kwartaal meer dan verdubbeld. Een resultaat dat onze verwachtingen overtreft zodat we onze ramingen van de winst per aandeel kunnen optrekken. We tippen nu op 1,74 EUR voor 2010 (tegenover 1,63 EUR voordien) en op 1,95 EUR voor 2011 (tegenover 1,83 EUR). Het dividend over 2010 ramen we op 1,00 EUR, evenveel als het vorige. Gezien de zwakke gasmarkt, laten we ons advies ongewijzigd. 

 

Koers op het moment van de analyse: 16,11 EUR

 

De Italiaanse groep ENI is actief in olie (exploratie en productie, raffinage en distributie, petrochemie) en gas (transport en distributie) en produceert ook elektriciteit.

 


Deel dit artikel