Analyse
Deutsche Bank: heilzame kapitaalverhoging 7 jaar geleden - donderdag 16 september 2010

We zijn iets minder ongerust over de soliditeit van Deutsche Bank nu ze eindelijk een kapitaalverhoging doorvoert.

De operatie zal de winst per aandeel volgens ons met 25 à 30 % doen verwateren. Het aandeel blijft duur.

VERKOPEN.

 

De weigering van Deutsche Bank (DB) om gedurende de financiële crisis haar kapitaal te verhogen was een van de redenen waarom de beleggers het aandeel links lieten liggen. Ze maakten zich namelijk zorgen over het peil van het eigen vermogen, de buffer die de bank tegen eventuele verliezen moet beschermen. Zo bedroeg de core Tier one van DB in het eerste semester van dit jaar slechts 7 %, terwijl die van haar concurrenten Crédit Suisse (houden) en Barclays (houden) resp. 11,4 en 10 % bedroegen.

 

Na de kapitaalverhoging van ca. 10 miljard euro en de overname van Postbank zal die ratio bij DB op 8 % liggen, een peil dat met de voor de komende jaren verwachte winstgroei en de verkoop van enkele activa nog zal verbeteren. Volgens ons zal de vooruitgang echter traag zijn, wat de mogelijkheden van DB om snel opnieuw bijna 40 % van de winst uit te keren beperkt.

 

Het aandeel is duur en u doet beter niet mee met de open kapitaalverhoging die loopt tussen 22/09 en 05/10. U verkoopt uw intekenrechten best (met twee daarvan kunt u één nieuw aandeel kopen tegen een prijs die op 20/09 bepaald wordt en die rond 31,80 EUR zal liggen).

  

Koers op het moment van de analyse : 48,45 EUR

  

Deutsche Bank is de grootste Duitse privé-bank die een plaatsje tussen de grootste zakenbanken ter wereld ambieert. In Duitsland verstevigt ze haar retailbankpoot.

 

Deel dit artikel