Analyse
Brederode neemt Auximines over 7 jaar geleden - maandag 13 september 2010

Brederode gaat Auximines, zijn moedermaatschappij, opslokken waardoor de structuur rond de holding wordt vereenvoudigd. Aandeelhouders van Auximines krijgen aandelen van Brederode en een gedeelte cash in de plaats.

 

Vereenvoudiging

De financiële holding Brederode heeft al jaren een vereenvoudiging van haar groepsstructuur bovenaan de agenda staan. Er zijn reeds stappen in die richting gezet na de fusie van onder andere Belgo-Katanga, Auximines en Monceau-Zolder. Brederode voegt nu een nieuw hoofdstuk aan de vereenvoudiging toe door samen te smelten met zijn moedermaatschappij Auximines die 49,3 % van Brederode in handen heeft. Eigenlijk neemt Brederode zijn moeder over door de aandeelhouders van Auximines voor één aandeel 32 Brederode-aandelen en een cashbedrag van 16,30 EUR aan te bieden. Ook voor de Auximines-aandelen met VVPR zijn deze voorwaarden van kracht. Het cashbedrag zal onderworpen zijn aan de roerende voorheffing van 10 % die Brederode zelf zal inhouden.

 

Praktisch

Door de transactie krijgt Brederode een pak eigen aandelen in handen. De doelstelling is om eenmaal de fusie is afgerond alle eigen aandelen in bezit (ook de 5,2 % die Brederode reeds had) te vernietigen. Hierdoor zou de transactie zo goed als een nuloperatie worden. De nieuwe aandelen van Brederode die worden toegekend, genieten voor het boekjaar van 2010 van een volledig dividend.
De transactie moet wel nog door op een buitengewone algemene vergadering van de twee maatschappijen worden goedgekeurd. Die bijeenkomsten zouden nog voor het einde van het jaar worden gehouden. Voor bezitters van Brederode-aandelen zal er, buiten de vereenvoudiging van de structuur, niets veranderen.

 

Ons advies over het aandeel

De halfjaarresultaten hebben opnieuw de sterkte van private equity in de verf gezet (49 % van de intrinsieke waarde). Met een decote van 38 % is de holding goedkoop.

KOPEN.

 

Koers op het moment van de analyse : 16,84 EUR

 

Brederode is een Belgische holding die een relatief defensieve portefeuille beursgenoteerde aandelen beheert (±58 % van de intrinsieke waarde) en die daarnaast erg actief is in private equity (±42 %).

 

Deel dit artikel