Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 7 jaar geleden - maandag 27 september 2010

De beurzen bliezen vorige week warm en koud: tegenover het weinig optimistische discours van de Fed en de schuldzorgen van sommige Europese landen stond de beperkte terugval in de bestellingen van duurzame consumptiegoederen in de VS en het beter dan verwachte ondernemersvertrouwen in Duitsland.

De beurzen bliezen vorige week warm en koud

De beurzen volgden vorige week het ritme van de soms tegenstrijdige economische indicatoren en gedroegen zich dus wisselvallig. Een mooi voorbeeld van de onstabiele situatie op wereldschaal: de internationale vereniging voor de luchtvaartsector (IATA) trok haar winstverwachtingen voor dit jaar gevoelig op maar verwacht een vertraging in 2011. Dankzij de betere situatie op korte termijn kon de koers van Republic Airways (7,81 USD; nog altijd koopwaardig) zowat 10 % hoger klimmen. Alles bij mekaar trappelde de Stoxx Europe 50 vorige week ter plaatse, terwijl de Amerikaanse beurzen wat terrein wonnen dankzij positievere berichten aan het einde van de week: de S&P 500 won 2 %, de Nasdaq 2,8 %. Onze Bel 20 deed er 1,2 % bij.

De Europese banksector hapte naar adem

Na de stijging van de voorbije weken hapte de Europese banksector (-0,3 %) naar adem. De resultaatswaarschuwing van Deutsche Bank (41,065 EUR; -2,2 %, verkopen) voor het derde kwartaal, het ontslag van de directeur van het Italiaanse Unicredit (1,891 EUR; -1,6 %) en negatief commentaar van een analist over Santander (9,54 EUR ; -1,3 %, houden) lagen mee aan de basis van de daling.

Deel dit artikel