Analyse
Thenergo: de val van Icarus 7 jaar geleden - dinsdag 10 augustus 2010

Beleggen in duurzame of groene energie is zeker aan te raden maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Thenergo is een mooi voorbeeld van wat er fout kan gaan.

 

Midden 2008 kreeg Thenergo ook een notering op Euronext Brussel nadat het een jaar eerder reeds was geïntroduceerd op Euronext Parijs. Het wilde tegelijkertijd een kapitaalverhoging doorvoeren maar door het moeilijkere beursklimaat diende de producent van groene energie ervan af te zien. Een lelijke streep door de rekening die het begin van het einde heeft ingeluid. Want het Antwerpse bedrijf dat energieprojecten uitvoert en beheert waarbij biogas, aardgas en biomassa (hout, landbouwafval…) wordt omgezet in elektriciteit en warmte rekende op het geld om zijn verschroeiende groei te financieren.
Thenergo had immers sinds zijn oprichting in 2002 ontelbare bedrijfjes en projecten overgenomen en in de periode 2006-2008, toen groene energie een echte hype was, hoge prijzen op tafel gelegd. Bijkomend probleem was dat veel van die projecten nog niet afgewerkt waren en het bedrijf veel moest investeren. De hoge opstartkosten zouden later wel worden goedgemaakt, redeneerde het management.

Kaartenhuisje

Thenergo wilde echter te snel groeien en deed te veel beroep op schulden en had te weinig oog voor rendabiliteit. Bovendien sloeg in 2008 de economische crisis hard toe. De waarde van de overgenomen bedrijven daalde in waarde, net als de energieprijzen. Dit laatste was een serieuze streep door de rekening aangezien de groep met permanent hoge energieprijzen had rekening gehouden waardoor de gegenereerde cashflow al snel te klein was om de enorme schuldenberg terug te betalen.
Het groeiverhaal kwam zeer snel tot stilstand en was het voor het management plots alle hens aan dek. In plaats van groei, diende de verliezen te worden beperkt en extra kapitaal worden gevonden. Thenergo begon aan een ongeziene uitverkoop en veel van zijn projecten gingen de deur uit. De zoektocht naar kopers voor zijn (verlieslatende) installaties is trouwens nog niet ten einde. Daarnaast voerde de groep een besparingsplan door en stelde het investeringen uit.

Moraal van het verhaal

Vandaag heeft de groep nog een marktkapitalisatie van 8 miljoen EUR en noteert het aandeel nog op 0,4 EUR. In september 2008 noteerde het aandeel nog op 9 EUR. Ondanks alle inspanningen torst ze nog altijd een schuldenberg mee van 37 miljoen EUR en boekt een negatieve recurrente cashflow. Thenergo heeft nu nog minder dan een miljoen euro in kas. Het wil een kapitaalverhoging doorvoeren van 16 miljoen EUR maar de zoektocht naar geld is tot nu toe niet succesvol. Indien geen extra geld wordt gevonden, is het voortbestaan van het bedrijf in gevaar.
Het moraal van het verhaal: niet alles groen en duurzaam is zondermeer koopwaardig. Ook hier tellen de wetten van de economie en neemt de concurrentie toe waardoor de bedrijfsleiding niet zomaar alles kan doen wat het wil. Thenergo is bovendien een mooie illustratie van wat hype of beleggersgekte met zich kan meebrengen. Hoge verwachtingen zijn niet gemakkelijk in te lossen zeker niet als de economische omgeving niet meezit. We zijn zeker geen koper van Thenergo en raden aan om in alle omstandigheden (en bij elke hype) het hoofd koel te houden alvorens mee te stappen in het verhaal.

Deel dit artikel