Analyse
Nyrstar : mooie winstgroei in het verschiet 8 jaar geleden - maandag 2 augustus 2010

Halfjaarresultaten onder onze verwachtingen maar mooie winstgroei in het verschiet.

Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Dankzij de stijging van de gemiddelde metaalprijzen, de productiestijging (+ 22 % voor zink), de goede kostenbeheersing en de daling van de euro liet Nyrstar een halfjaarwinst optekenen die 2,5 keer zo hoog lag als in de eerste jaarhelft van 2009.

Rekening houdend met uitzonderlijke lasten (o.a. herstructurering) hebben we onze winstraming voor 2010 neerwaarts bijgesteld tot 0,8 EUR per aandeel maar we verwachten voor de komende jaren nog altijd een mooie winstgroei.

Daar moeten onder meer het aantrekken van de gemiddelde zinkprijs, de kostenbesparingen en de synergie-effecten kunnen voor zorgen (dankzij de gekozen ontwikkelingsstrategie, met name de aankoop van zinkmijnen om op die manier een groter deel van de totale productieketen in eigen handen te hebben). Het aandeel is op het randje van goedkoop, maar door de sombere economische vooruitzichten vrezen we een beetje de evolutie van de zinkprijzen op korte termijn (daling van 25 % sinds begin dit jaar) en zouden we voorlopig nog niet kopen.

 

Koers op het moment van de analyse : 9,11 EUR

 

Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (smelterij en legeringen, 9 % van een nog erg gefragmenteerde markt) en nummer 3 voor lood (7 % van de omzet).

Deel dit artikel