Analyse
Hete augustusmaand 7 jaar geleden - maandag 30 augustus 2010

Op het fusie- en overnamefront is het er in augustus warm aan toe gegaan...

 

...bod van BHP Billinton op Potash Corp, toenadering tussen GDF en International Power, strijd om 3Par tussen HP en Dell … Volgens het agentschap Bloomberg zouden de in augustus aangekondigde operaties in totaal zowat 285 miljard dollar waard zijn, bijna zoveel als het record van augustus 2007.
Normaal wordt een verhoogde graad van activiteit op het fusie- en overnamefront gezien als een positief signaal voor de economie en voor de beurs. Volgens ons is dat nu niet het geval. Er zijn weliswaar nog altijd ondergewaardeerde aandelen te vinden, maar over het algemeen lijken de beurzen ons momenteel niet goedkoper dan enkele maanden geleden en de economische vooruitzichten ogen niet beter. Volgens ons zijn er momenteel andere factoren in het spel die het fusie- en overnamevuur wel eens brandende zouden kunnen houden. Enerzijds hebben de bedrijven enorm veel liquiditeiten in kas, anderzijds staat de rente laag, en dat zal zo blijven. Veel bedrijven profiteren van die situatie om met het oog op de toekomst strategische overnames te doen. Probleem is dat de financiële overwegingen naar de achtergrond verdwijnen. Het is alsof al dat opgepotte geld, met name in de technologiesector, de bedrijfsleiders na twee jaar van verlamming in de zak brandt. Bovendie zijn ze wellicht gefrustreerd door de erg beperkte groeivooruitzichten in Europa en de VS. Hoe anders te verklaren dat Intel bereid is om een premie van 60 % te betalen om McAfee in handen te krijgen. Voor 3Par zou die premie bijna 200 % bedragen …
Maar de ambitie van de bedrijfsleiders om te groeien en om hun marktaandeel uit te breiden gaat dikwijls ten koste van de aandeelhouders. De meeste overnames vernietigen inderdaad waarde voor de aandeelhouders. Anderzijds is het aanhouden van grote hoeveelheden cash geld in tijden van lage rente ongetwijfeld contraproductief. Wellicht kunnen die middelen beter aangewend worden om bijvoorbeeld de aandeelhouders via dividenden en de inkoop van eigen aandelen te belonen.

Deel dit artikel