Analyse
Headwaters : advieswijziging 7 jaar geleden - dinsdag 24 augustus 2010

Een eventuele verkoop van de energiedivisie kan de schuldafbouw van de groep versnellen en de markt opnieuw vertrouwen schenken.

De onzekerheden blijven groot, onder meer met betrekking tot het uitblijvende herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt, maar de risico's zitten o.i. intussen correct verrekend in de koers.

Het aandeel is goedkoop en we wijzigen ons advies van HOUDEN naar KOPEN.

 

Voor het eerst in bijna drie jaar tijd zag Headwaters zijn activiteit nog eens stijgen (+10 % in het derde kwartaal, afsluiting boekjaar op 30 september). Die omzetstijging zal de groep echter niet toelaten om dit jaar uit de rode cijfers te klimmen (we verwachten een verlies per aandeel van 0,33 USD). Ondanks forse kostenbesparingen kreunt de balans van Headwaters onder de hoge intrestvoeten die de groep moest toekennen om haar schulden geherfinancierd te krijgen. Schuldafbouw is dan ook prioriteit nummer één. Dankzij belastingbesparingen kon Headwaters al zowat 70 % van een obligatielijn terugbetalen waarop ze vorige zomer een intrest van 16 % toekende. Om de schuld verder af te bouwen, heeft de groep meerdere opties. De verkoop van haar activiteiten m.b.t. zuurstofwaterproductie (niet-strategisch) is een van die opties en wordt verwacht in het vierde kwartaal. Tot slot speelde Headwaters voor het eerst zelf luidop met de idee om zijn energie-activiteiten te verkopen. Een idee dat o.i. zeker het overwegen waard is, gezien de lage synergie met de andere activiteiten van de groep. Als er effectief zo'n verkoop zou worden aangekondigd, kan dat de koers van Headwaters wellicht een nieuw elan geven.

 
Koers op het moment van de analyse : 3,06 USD

 

In 1999 was Headwaters nog een bedrijfje dat uitsluitend synthetische brandstoffen produceerde. Vandaag is het uitgegroeid tot een gediversifieerde industriële groep met als belangrijkste pijler steenkool. De groep is actief in bouwmaterialen en in energie (synthetische brandstoffen, steenkoolzuivering).

 

Deel dit artikel