Analyse
Crédit Agricole : we zijn nog altijd niet gerustgesteld 7 jaar geleden - vrijdag 27 augustus 2010

Crédit Agricole sloot het tweede kwartaal met betere resultaten af dan wij verwachtten, maar de onweerswolken blijven hangen.

Het aandeel is duur. 
Verkopen.

 
De nieuwe regels voor de banksector (Basel III), die de banken o.m. verplichten om grotere kapitaalbuffers aan te leggen (eigen vermogen ver-sterken) werden zopas versoepeld. Indien ze in deze vorm goedgekeurd worden – momenteel is er nog niets definitief – dan ontsnapt Crédit Agricole aan de waarschijnlijk zware kapitaalverhoging die de groep vanwege haar complexe, op talrijke participaties gebaseerde structuur boven het hoofd hing. De aandeelhouders hebben minder reden om die versoepeling toe te juichen. “Hun” bank komt er immers minder solide uit. Intussen zitten de Zuid-Europese activiteiten nog altijd in de penarie. In het tweede kwartaal heeft de groep de goodwill op haar Griekse filiaal voor 0,20 EUR per aandeel moeten afschrijven. Bovendien moest ze 25 % meer voorzieningen voor dubieuze kredieten boeken. En aangezien het land verder in de recessie wegzinkt, zal het indekken van het kredietrisico wellicht nog meer gaan kosten. De doelstelling van de directie om tegen 2012 opnieuw winstgevend te zijn in Griekenland lijkt ons moeilijk haalbaar. Na de meevallende halfjaarresultaten trekken we onze raming van de winst voor dit jaar op tot 1,00 EUR (0,90 voordien), maar die voor 2011 schroeven we terug tot 1,40 EUR (1,50 voordien).

 

 

Koers op het moment van de analyse : 10,19 EUR

 

 

Credit Agricole is de grootste Franse bankgroep; belangrijkste retailbank in Frankrijk die haar buitenlandse expansie wil versnellen, vooral in Europa. Als investerings- en financieringsbank actief in 60 landen.Deel dit artikel