Analyse
Beursoverzicht voorbije week 7 jaar geleden - maandag 9 augustus 2010

Het weekbegin was euforisch maar daarna stapelden de onweerswolken zich op. Uiteindelijk was de balans wel positief.

In het begin van de week kenden de beurzen een mini-euforie dankzij beter dan verwachte bankresultaten in Europa en meevallende Amerikaanse productiecijfers. Vorige maandag gingen de indices zowat overal zo’n 2 % hoger.

Economische onzekerheid

Maar daarna waren de beurzen wisselvalliger. De gepubliceerde indicatoren stuurden tegengestelde signalen de wereld in. In de Verenigde Staten konden de vrij sterke kwartaalcijfers (Time Warner, +2,8 %, kopen; Pfizer, +8,2 %, houden) de tegenvallende detailhandelsverkopen en werkloosheidscijfers niet overvleugelen. In Europa heeft de vrij optimistisch toon van de voorzitter van de Europese Centrale Bank de onzekerheid rond de sterkte van het economische herstel niet kunnen wegnemen. Het meest waarschijnlijke scenario van enkele weken geleden, namelijk een snel herstel in de VS en een Europa dat niet van de grond geraakt, is van tafel geveegd. In beide zones zal het herstel over een lange periode vrij zwak zijn misschien zelfs voorzien met tussenposes van geen groei. Dit herstel van evenwicht heeft de euro, die nu bijna op 1,33 USD noteert tegenover minder dan 1,20 USD in juni, een hart onder de riem gestoken. Zelfs al is een nieuwe recessie momenteel weinig waarschijnlijk (bij het begin van een economisch herstel zonder jobcreatie is niet uitzonderlijk), toch vrezen er nog steeds veel beleggers voor. De aantrekkingskracht van aandelen blijven dan ook beperkt, bovendien zijn de beurzen allerminst goedkoop.

Winnaars en verliezers

Om zich te ontrekken van het tegenvallende economisch klimaat laten bedrijven zich verleiden door twee zaken : fusies en/of overnames en investeringen in de opkomende landen. Twee wegen die beleggers als gevaarlijk aanzien. Sanofi-Aventis (+1,5 %, houden), geïnteresseerd door de Amerikaanse biotechgroep Genzyme, heeft geen enthousiasme kunnen opwekken ; en Unilever (-6,6 % ; verkopen), dat zijn investeringen concentreert in de opkomende landen, heeft kwartaalcijfers gepubliceerd die onder de verwachtingen lagen. Beleggers lijken meer gecharmeerd door bedrijven die zich concentreren op hun traditionele activiteiten en hen geld overmaken (dividenden en inkoop van eigen aandelen). France Télécom (kopen) ging er 6,6 % op vooruit sinds zijn aankondiging op 29/07 over zijn engagement rond de dividenden van 2010, 2011 en 2012.

Beursoverzicht

Over de week ging de Europese banksector er 1,3 % op vooruit en de chemiesector, gevoelig voor de conjunctuur, zelfs 2 %. De voedingssector op zijn beurt verloor 1,35 % nu de grondstoffenprijzen en dan vooral de graanprijzen (droogte en bosbranden in Rusland) de pan uitswingen. Over de beursweek verloor Nestlé (houden) 1,8 % en ABInbev (verkopen) 3,5 %. Deze twee ondernemingen publiceren deze week hun halfjaarcijfers. Over het algemeen was de beursweek positief: de Stoxx Europe 50 won 1,4 %, de S&P 500 1,8 % en de Bel 20 1,2 %.

Deel dit artikel