Analyse
Beursklimaat de voorbije week 7 jaar geleden - maandag 16 augustus 2010

De beurzen werden de voorbije week teruggewezen door flauwe economische vooruitzichten. Niet geheel onlogisch kroonden de farma- en telecomsector zich tot weekwinnaars.

Enthousiasme zoek

Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, liet zich weinig enthousiast uit over de economische vooruitzichten in de VS. Doe daar nog een paar ontgoochelende Amerikaanse indicatoren bij (werkloosheid, productiviteit, handelstekort) en je hebt meteen genoeg ingrediënten om de beurzen terug te wijzen. De S&P 500 gaf vorige week 3,7 % prijs (de Nasdaq 5 %), in Europa ging de Euro Stoxx 50, de index met de 50 belangrijkste aandelen van de eurozone, 2,5 % lager. De bredere index Stoxx Europe 50 verloor slechts 0,3 % dankzij de blootstelling aan o.m. Britse en Zwitserse farmawaarden. Ook de bekendmaking van een groei van 1 % voor het bbp van de eurozone (meer dan verwacht dankzij een sterk presterende Duitse economie) kon de dalende tendens niet meer keren.

Magere activiteitsvooruitzichten

Globaal genomen beantwoordden de kwartaalresultaten van de bedrijven zowel in Europa als in de VS aan de verwachtingen van de beleggers. Die laten zich echter het hoofd niet op hol brengen en beseffen dat de verbeteringen deels te danken zijn aan het opnieuw op peil brengen van fel geslonken voorraden of aan kostenbesparingen. Om de winstheropleving duurzaam te maken, en dan concreet te beginnen met de resultaten voor 2011, is het noodzakelijk dat de activiteitsgraad forser aantrekt. De bedrijfsleiders zelf zijn echter voorzichtig: zo maakte Cisco (21,36 USD; -11,2 %) ontgoochelende activiteitsvooruitzichten bekend en liet het bedrijf ook weten dat de bestellingen sinds half juni minder vlot binnenlopen. Cisco wordt beschouwd als een barometer voor de hele IT-sector, en die gaf vorige week dan ook 2,3 % prijs.

 

Banken omlaag, telecom en farma omhoog

In een dergelijke context is het geen verrassing dat de Europese banksector, die zich de voorbije weken had hersteld, opnieuw terrein verloor: -3,4 %. Blijf in deze sector erg selectief in uw beleggingskeuzes. Omgekeerd is het al evenmin onlogisch dat minder conjunctuurgevoelige sectoren zoals telecom (+2 %) en farma (+2,7 %) vorige week in de lift zaten. In beide sectoren vindt u trouwens redelijk wat goedkope aandelen: o.a. AT&T, Telefonica, Vodafone en France Télécom enerzijds, Abbott Labs,GlaxoSmithKline, Novartis en Roche anderzijds.

Deel dit artikel