Analyse
KBC / KBC Ancora 7 jaar geleden - woensdag 7 juli 2010

KBC zit duidelijk niet stil en kondigt de ene verkoop na de andere aan. Is de bankverzekeraar nu stilaan een gokje waard ? Of is KBC Ancora toch een beter alternatief ?

Schakelt over naar hogere versnelling !

KBC zet vaart achter zijn verkoopplannen. Ondertussen is bijna de helft van het herstructureringsplan gerealiseerd. Maar dat niet betekent dat KBC volledig uit de gevarenzone is. Opteer best voor de meer dan 42% ondergewaardeerde monoholding KBC Ancora die de bankverzekeraar controleert.

KBC houden
KBC Ancora kopen.

Hoewel KBC pas tegen 2013 van Europa zijn balans met 17% moet inkrimpen, gingen sinds november al vrij snel enkele kleinere activiteiten zoals de Amerikaanse “omgekeerde hypotheken” kredietportefeuille en de Japanse aandelendivisie de deur uit. Eind mei volgde een grote stap met de verkoop van de private bankingtak KBL, in juni werd het Ierse vermogensbeheerfiliaal afgestoten en zopas werden de herverzekeringsdochter Secura en de Aziatische aandelenderivatenafdeling verkocht. De recurrente winst zal daardoor uiteraard de komende jaren dalen, maar positief is intussen dat, met uitzondering van KBL waar de opbrengst van 1,3 miljard euro ietwat tegenviel, de bekomen prijzen bij deze uitverkoop redelijk tot goed waren (geen solden- of bradeerprijzen !). Maar belangrijk is ook dat de groep door de operaties kapitaal vrij maakt om haar eigen vermogen te versterken en vooral haar risicoprofiel verbetert. Normaal volgen later dit jaar nog de Belgische bank- en verzekeringsdochter Centea en Fidea, de consumentenkredietafdeling in Polen en de beursgang van de Tsjechische bankdochter. Deze mooie vooruitgang neemt echter niet weg dat KBC nog steeds fors blootgesteld blijft aan de Griekse en Hongaarse overheidsschuld (2,4 miljard euro) en privé-kredieten (6,6 miljard euro), een potentieel risico dat nog fors op de resultaten kan wegen.

Koersen op het moment van de analyse :
KBC :               31,65 EUR
KBC Ancora :  14,53 EUR

KBC is een Belgische bankverzekeraar die met succes activiteiten in Centraal- en Oost-Europa uitbouwt. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen.

KBC Ancora is een monoholding die de bankverzekeraar KBC controleert.

 

Deel dit artikel