Analyse
IBM 8 jaar geleden - donderdag 22 juli 2010

Terwijl de winst per aandeel in het 2de kwartaal aan de verwachtingen beantwoordde, bleef de omzetgroei ondermaats en vielen de orders in de tak diensten tegen.

Gemengde kwartaalresultaten

Terwijl de winst per aandeel in het 2de kwartaal aan de verwachtingen beantwoordde, bleef de omzetgroei ondermaats en vielen de orders in de tak diensten tegen. Het aandeel is correct gewaardeerd. 
HOUDEN.

Zoals reeds in elf van de laatste veertien kwartalen gebeurde, steeg de winst per aandeel zoals verwacht ook in het tweede kwartaal 2010 met meer dan 10 % (+13 %). Dat was andermaal te danken aan de heroriĆ«ntering op de meest rendabele activiteiten (software en diensten) en aan de daling van de kosten. De omzetgroei bleef immers beperkt tot 2 %. Het is wel zo dat het begin van 2009 erg sterk was en dat het cijfer negatief beĆÆnvloed werd door wisselkoerseffecten, maar gezien de opleving van de bedrijfsinvesteringen toch een teleurstellend resultaat. Een andere opdoffer was de terugval (-12 %) van de orders in de divisie diensten, terwijl concurrenten Accenture en Infosys betere resultaten konden voorleggen. De groep onderstreept evenwel dat een aantal contracten naar het derde kwartaal doorgeschoven werd en trekt de voor 2010 vooropgestelde winst per aandeel op. Bovendien zou de omzetgroei in de divisie hardware versnellen (binnenkort nieuw gamma servers). Omdat IBM meer eigen aandelen inkoopt dan voorzien (4 % van de beurskapitalisatie in eerste semester) trekken wij onze ramingen van de winst per aandeel voor 2010 op tot 11,30 USD en voor 2011 tot 12,10 USD.

Koers op het moment van de analyse : 125,27 USD

IBM is wereldleider in IT-diensten (58 % van de omzet in 2009) en de op een na grootste producent van software (23 %); produceert ook hardware zoals servers, pc's... (17 %).

Deel dit artikel