Analyse
Fiat 8 jaar geleden - vrijdag 23 juli 2010

De Italiaanse groep bevestigt de opsplitsing van de activiteiten en publiceert puike kwartaalresultaten.

Opsplitsing goedgekeurd

De Italiaanse groep bevestigt de opsplitsing van de activiteiten en publiceert puike kwartaalresultaten. Het aandeel blijft echter duur. 
VERKOPEN.

De groep staat op het punt om haar autodivisie af te splitsen van haar andere industriële activiteiten (landbouwmachines en vrachtwagens). Fiat Group (die de merken Fiat, Alfa Romeo en Lancia omvat), Ferrari, Maserati en Magneti Marelli (onderdelen) zal afgesplitst worden van de industriële machines zoals tractoren en vrachtwagens. Die worden ondergebracht in Fiat Industrial. Volgens de eerste lekken over de operatie zou de opsplitsing begin 2011 kunnen plaatsvinden en zouden de aandeelhouders per aandeel Fiat in bezit één nieuw aandeel Fiat Industrial krijgen. De twee entiteiten die na de splitsing het leven zien, zullen op de beurs genoteerd worden en zullen een verschillende directie hebben. De markt die deze operatie al lang verwachtte, heeft de aankondiging gunstig onthaald. De koers werd daarnaast ook positief beïnvloed door de al bij al behoorlijke halfjaarresultaten. In het eerste semester steeg de winst met 12,5 % (+6,7 % voor de autodivisie). Met het afschaffen van de schrootpremie ziet het er voor het tweede halfjaar echter minder goed uit.
Voor 2010 rekenen we op 0,13 EUR winst per aandeel en voor 2011 op 0,16 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 9,87 EUR

De Italiaanse groep Fiat wordt opgesplitst in Fiat Spa dat de autodivisie en de producenten van onderdelen overkoepelt, en Fiat Industrial waarin de landbouwmachines (Case New Holland) en de vrachtwagens (Iveco) worden ondergebracht.

Deel dit artikel