Analyse
Solvay 8 jaar geleden - vrijdag 25 juni 2010

Solvay verkoopt Inergy Automotive Systems, een nieuwe stap in zijn gedaanteverandering

Stapt uit Inergy Automotive Systems

Solvay staat zijn deel in Inergy Automotive Systems af aan zijn partner Plastic Omnium en krikt zijn rentabiliteit iets op.
Het aandeel blijft echter duur. 
VERKOPEN.

Inergy Automotive Systems (IAS), wereldleider voor verbrandingssystemen voor de auto-industrie, is een 50-50 joint venture van Solvay en Plastic Omnium. Door zijn deel te verkopen, verliest Solvay zowat 550 miljoen euro omzet, maar doordat de bedrijfsmarge van IAS identiek is aan die van de automobielbranche van Plastic Omnium (3,9 % in 2009) zal de bedrijfswinst van de groep volgens ons maar met ongeveer 6 % (20 à 25 miljoen) inkrimpen. Met de verkoop van de deze activiteit, die niet als strategisch beschouwd wordt, vereenvoudigt de productenportefeuille van Solvay en verbetert de rentabiliteit ietwat (bedrijfsmarge van 4,7 % in 1ste kwartaal excl. farmatak). Nog belangrijker is dat de verkoop van IAS de oorlogskas van Solvay aandikt, een oorlogskas die al de opbrengst van de verkoop van de farma-activiteiten bevat en die de drirectie wil gebruiken om een nieuw Solvay te creëren dat meer focust op duurzame ontwikkeling en alternatieve energie. Mogelijk wordt er nog dit jaar een overname aangekondigd, en na de recente mislukking in Rusland (zie TAi 1473) misschien eerder vroeg dan laat. We blijven voor dit jaar op 4,00 EUR winst per aandeel rekenen (excl. meerwaarden) en voor 2011 op 4,55 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse : 74,00 EUR

De Belgische groep Solvay heeft zopas haar farmadivisie verkocht aan het Amerikaanse Abbott Laboratories. De groep heroriënteert nu op chemie en plastics en wil haar aaanwezigheid in de groeilanden opvoeren.

Deel dit artikel