Analyse
Santander 8 jaar geleden - maandag 28 juni 2010
Ondanks solide financiën en een goede spreiding van de activiteiten kan de koers op korte termijn onder druk komen door de crisis in Spanje en het vooruitzicht van een bankentaks.

Brazilië, de motor van de groei

Ondanks solide financiën en een goede spreiding van de activiteiten kan de koers op korte termijn onder druk komen door de crisis in Spanje en het vooruitzicht van een bankentaks. Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De achteruitgang van de activiteiten in Spanje wordt voldoende opgevangen door de goede internationale diversificatie. Vanaf dit jaar wordt Brazilië de belangrijkste groeimotor van de groep. Bovendien staat de financiële soliditeit van Santander buiten kijf, wat zich in de tweede helft van de maand juli naar alle waarschijnlijkheid zal vertalen in een eerste plaats in de zogenaamde stresstest van Europese banken (Santander schijnt de meest solvente Europese bank te zijn).
Ondanks de crisis zet de groep haar internationale expansie voort. Nadat ze de controle over haar Mexicaanse dochter overnam, wil ze nu haar positie versterken in het VK (mogelijke overname van 318 agentschappen van de Royal Bank of Scotland), in de VS (M&T Bank Corporation), in Duitsland en in Azië. Met het oog op de toekomst een ongetwijfeld lonende strategie. Op korte termijn kan de koers evenwel onder druk komen door de mindere gang van zaken in Spanje en de mogelijke Europese bankentaks. We laten onze ramingen van de winst per aandeel voor 2010 op 1,12 EUR en van het dividend op 0,56 EUR (rendement van ongeveer 6 % bruto).

Koers op het moment van de analyse : 8,87 EUR

De Spaanse bank Santander is sinds de overname van Abbey de Europese bank met de grootste beurskapitalisatie en nummer 10 op de wereld. Ze is actief in Europa en de VS en bekleedt een sterke positie in Latijns-Amerika. Ze is voornamelijk aanwezig in retailbanking.

Deel dit artikel