Analyse
Qiagen 7 jaar geleden - donderdag 10 juni 2010

Met een gemiddelde winstgroei van meer dan 20 % per jaar heeft Qiagen de deugdelijkheid van zijn businessmodel bewezen.

Kwaliteit heeft een prijs

Met een gemiddelde winstgroei van meer dan 20 % per jaar heeft Qiagen de deugdelijkheid van zijn businessmodel bewezen. Hoewel de winst de komende 5 jaar met gemiddeld 15 % zal blijven toenemen, is het aandeel duur.
VERKOPEN.

In 2009 zag Qiagen zijn minst met meer dan 26 % stijgen (0,67 EUR per aandeel). De groep is natuurlijk acief in een relatief defensieve sector, de biomedische wetenschappen, maar ze dankt haar succes toch vooral aan haar strategie die op een intellegente manier interne en externe groei combineert. In de loop der jaren heeft Qiagen dat oorspronkelijk gespecialiseerd was in kits om bloedmonsters te prepereren, zijn aanbod via enerzijds een agressieve innoveringspolitiek (10 à 11 % van de omzet wordt in R&D geïnvesteerd) en anderzijds via gerichte overnames verruimd. Zo heeft de groep zich via de overname van Digène in 2007 een leiderspositie verworven op het vlak van de opsporing van HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Sindsdien blijft ze haar aanbod op het vlak van de beloftevolle moleculaire diagnose (nu 50 % van de omzet) uitbreiden via de overname van kleinere spelers die diagnosetests ontwikkelen die compatibel zijn met haar machines om bloedmonsters te prepareren. Een lonende strategie die de afgelopen jaren voor een interne groei van 10 à 12 % zorgde en die de komende jaren de motor zal blijven van de omzet- en winstgroei.

Koers op het moment van de analyse : 17,59 EUR

Het Duits bedrijf Qiagen produceert instrumenten voor het prepareren van monsters met het oog op genetisch onderzoek. De groep verkoopt haar producten (kits en geautomatiseerde oplossingen) aan farmaceutische en biotechnologische laboratoria en aan universitaire onderzoekscentra en is ook actief op de markt van moleculaire diagnose.

Deel dit artikel