Analyse
Oriflame Cosmetics 8 jaar geleden - maandag 21 juni 2010

De koers is gestegen maar houdt o.i. nog niet helemaal rekening met de winstvooruitzichten. Dankzij de solide financiƫle situatie verlagen we de risicograad.

Heeft crisis goed doorstaan

De koers is gestegen maar houdt o.i. nog niet helemaal rekening met de winstvooruitzichten. Dankzij de solide financiƫle situatie verlagen we de risicograad. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

De koers is fors aangetrokken en flirt met zijn niveau van voor de crisis. Ondanks de winstdaling in 2009 (-12 %; 18,83 EUR per aandeel) heeft het Zweedse cosmeticabedrijf de crisis goed doorstaan en oogt de toekomst lang niet slecht. De sterke stijging (+21 % in 2009) van het aantal zelfstandige verkopers (op zoek naar extra inkomen in crisistijd) kon de productiviteitsdaling van de verkopers (-6 %) opvangen. Ondanks een interne groei van 15 % had Oriflame te lijden onder zijn blootstelling aan de Russische markt (40 % v.d. verkoop) en haalde de daling van de roebel de winst onderuit. Volgens onze berekeningen zou de winst voor 2009 zonder de roebel 16 % gestegen zijn. De komende jaren zou het wisselkoerseffect (o.a. verwachte stijging van de roebel) de winst moeten kunnen opkrikken. En dankzij het economisch herstel moet de productiviteit van de verkopers kunnen stijgen. Op langere termijn moet door de opening van een nieuwe productie-eenheid in Rusland (operationeel in 2013) het muntrisico kunnen dalen. Voor 2010 tippen we op een winst per aandeel van 25,19 SEK (+32 %), voor 2011 op 31,13 SEK (+23,6 %).

Koers op het moment van de analyse : 420,30 SEK

Zweedse groep, gespecialiseerd in de productie en de verkoop van cosmetica. De groep is actief in 62 landen via een netwerk van meer dan 3,2 miljoen zelfstandige verkopers.

 

Deel dit artikel