Analyse
Het belang van een dividend 7 jaar geleden - vrijdag 18 juni 2010
Waarom is een stabiel dividend zo belangrijk?

BP schrapte eind vorige week zijn dividend voor dit jaar (± zo’n 9 miljard EUR) na politieke druk en eigenlijk ook om financieel beter het hoofd te kunnen bieden aan de olieramp en haar gevolgen. Toen enkele dagen daarvoor het gerucht hieromtrent zijn intrede deed op de markt, kreeg het aandeel een oplawaai van jewelste. Waarom is een stabiel dividend zo belangrijk?

 

Psychologisch belang

De uitkering van een regelmatig stijgend dividend is voor veel bedrijven een droomscenario. Als ze dit kunnen, tonen ze onrechtstreeks aan dat de onderneming goed wordt geleid en de juiste strategische beslissingen heeft genomen. Ze bieden hun aandeelhouders tevens de nodige stabiliteit en nemen een hoge mate van onzekerheid, iets wat markten en beleggers over het algemeen haten, weg. Psychologisch gezien is dit niet onbelangrijk. Potentiële beleggers op zoek naar deze kenmerken, kunnen ook worden aangetrokken.
Sommige bedrijven worden immers voor hun stabiele dividendbeleid door een bepaald type van belegger uitgekozen. Beleggers zoals pensioenfondsen, institutionelen of familiale aandeelhouders rekenen op deze jaarlijkse recurrente geldstroom. Ze hebben de inkomsten uit dividenden nodig om bepaalde (werkings)kosten te dragen of investeringen te doen. Voor veel gemeentes in België bijvoorbeeld was het een lelijke streep door de rekening toen Dexia zijn dividend voor 2008 opschortte. De flinke koersdaling van BP moet trouwens in het licht hiervan worden gezien (zie ook "Waardering"). Het aandeel telt veel grote institutionele aandeelhouders zoals pensioenfondsen die het aandeel specifiek uitkiezen voor de dividenden. BP is een belangrijke dividendbetaler want het keert maar liefst 10 % van alle dividenden van Britse bedrijven uit.

 

Matuur

• Een van de belangrijkste kenmerken van mature industrieën zoals de farma- en oliesector zijn de hoge cashflows en de stabiele dividendpolitiek. Voor deze bedrijven zijn de groeimogelijkheden beperkt maar zijn stabiliteit belangrijk. Aangezien slechts een klein deel van de winst naar investeringen in groei gaat, kan er veel van de winst worden uitbetaald. Het dividend komt tenslotte uit de winst die het bedrijf over een boekjaar heeft neergezet.
• Indien dergelijke bedrijven een dividendverlaging of zelfs schrapping moeten bekendmaken dan ondergraven ze zichzelf. De perceptie van stabiele dividendbetaler verdwijnt, het beleid wordt in vraag gesteld, en de kans is groot dat de hierboven aangehaalde types van beleggers het aandeel verlaten en voor lange tijd links laten liggen.

 

Waardering
Het dividend biedt een houvast om een aandeel of bedrijf te waarderen via het zogenaamde Dividend Discount Model. De waarde van een aandeel wordt berekend door de toekomstige verwachte dividenden terug te rekenen naar vandaag of te actualiseren. In dit model heeft een kleine opwaartse of neerwaartse aanpassing een belangrijke invloed op de actuele waarde van het aandeel.
In ons model maken we gebruik van dividendverwachtingen om te bepalen of een aandeel goedkoop is of duur (dit aspect speelt voor ongeveer de helft mee). Aan de hand van toekomstige dividenden (geschatte dividenden voor de komende jaren waarop we daarna een groeivoet aan toevoegen) berekenen we het rendement op lange termijn en zetten dit af tegen het rendement op obligaties en die van andere aandelen. In het geval van BP houden we er al enkele weken rekening mee dat het bedrijf de komende twee jaar geen dividend meer zal uitbetalen en daarna, vanaf 2012, een dividend zal betalen die zelfs hoger zal liggen dan die voor 2009. Tegen de huidige koers (337 pence) zou dit een brutorendement van 10 à 11 % met zich meebrengen.

Deel dit artikel