Analyse
Gok- en kansspelen 7 jaar geleden - maandag 10 mei 2010

De liberalisering van de markt voor gok- en kansspelen heeft de kaarten van de sector herschudt waardoor nieuwe spelers en nieuwe klanten de handschoen opnemen. Zal de belegger de winnaar zijn ?

De liberalisering van de markt voor gok- en kansspelen heeft de kaarten van de sector herschudt waardoor nieuwe spelers en nieuwe klanten de handschoen opnemen. Zal de belegger de winnaar zijn?

Liberaliseren om te incasseren
Staten overwegen steeds meer om onlinekansspelen te liberaliseren. Het is voor hen een manier om extra fiscale inkomsten te genereren. Door de exploitatie van dergelijke spelen toe te laten, willen ze de binnenlandse spelers versterken ten nadele van de offshore sites waarvan de activiteit, die dikwijls oogluikend is toegestaan, ontsnapt aan de belastingsdiensten. De Franse staat bijvoorbeeld gaat ervan uit dat een dergelijke liberalisering zal toelaten de staatskas met een extra 100 miljoen euro te spekken. Het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben de stap al gezet. Andere (België, Frankrijk en Spanje) staan op het punt die te zetten.

Extra groei….
· In Europa neemt de markt van onlinekansspelen reeds een hoge vlucht. Als de liberalisering er effectief komt, zal dit de markt extra ondersteunen. In Italië bijvoorbeeld heeft de liberalisering de inzetten spectaculair doen toenemen (een verdrievoudiging tot 3,76 miljard euro van 2007 tot 2009). Het mag ook niet verbazen dat er nieuwe kapers op de kust zijn gekomen zoals Bwin, Party Gaming, Unibet en dergelijke.
· Deze markt heeft nog heel wat potentieel. Tot nu toe was de exploitatie van kansspelen bijna uitsluitend in handen van de staat. De liberalisering laat aan de privé-sector ook toe een plaats op deze markt in te nemen zodat nog meer nieuwe namen ten tonele zullen verschijnen en de activiteit verder zal worden opgedreven.
· Het is een feit dat de crisis wat op de inzetten heeft gewogen. Maar binnenkort zal de Wereldbeker voetbal de bedrijvigheid een duw in de rug geven. Ook het gemak van de onlinekansspelen en hun anonimiteit zullen de interesse verder doen toenemen.
· In de VS ten slotte, waar onlinespelen in 2006 werden verboden, overweegt de overheid om online poker te liberaliseren.

…maar meer concurrentie…
 Zullen de nieuwe operatoren de winnaars zijn van deze liberaliseringgolf? Dat is niet zeker want de mooie vooruitzichten mogen bepaalde feiten niet verdoezelen.
– De binnenlandse operatoren van onlinegokspelen zullen, in tegenstelling tot de offshorespelers, geld moeten neertellen voor een vergunning en ook belastingen op hun inkomsten moeten betalen.
– De instapdrempel ligt niet zo hoog. In Frankrijk zouden 30 à 40 actoren de taart kunnen verdelen, voldoende om de marges flink onder druk te zetten.

…en meer kosten !
Een groot deel van de inkomsten riskeert te worden besteed aan marketinguitgaven: om nieuwe klanten aan te trekken moet dikwijls veel geld in reclame en promoties worden gestopt. De kans is groot dat dividenden dan ook lager zullen uitvallen dan gedacht. Erger nog, spelers die er niet in slagen hun activiteiten voldoende op te bouwen, zullen uiteindelijk verdwijnen.

Onze adviezen
· De markt voor onlinekansspelen zal zich zeker verder ontwikkelen maar niet alle spelers zullen tot winnaars uitgroeien. De meeste aandelen houden reeds rekening met het marktpotentieel met uitzondering van enkele Britse waarden die goedkoop zijn door de relatieve onderwaardering van het pond tegenover de euro (zie tabel).
· Ladbroke is onze favoriet hoewel verschillende aandelen als goedkoop kunnen worden bestempeld. De recente kapitaalverhoging heeft Ladbroke toegelaten zijn financiën te verbeteren. Het heeft daarnaast zijn onlinecasino’s in Italië (onderhevig aan een sterke concurrentie) ten gelde gemaakt om ten eerste het hoofd te kunnen bieden aan de concurrentie en een terugval van zijn marges en ten tweede om zich meer te kunnen concentreren op het VK en Ierland op het vlak van klassieke weddenschappen en onlinespelen. Het aandeel blijft wel risicovol. Als u dat niet afschrikt, mag u kopen.

Aandeel

Land

Koers
(op 07/05)

Marktkapitalisatie (in mrd EUR)

Waardering van het aandeel

Lottomatica

Italië

12,49EUR

2,1

Correct

William Hill

Verenigd Koninkrijk

181,20 p.

1,5

Goedkoop

Ladbrokes

Verenigd Koninkrijk

134 p.

1,4

Goedkoop

Bwin

Oostenrijk

35,5 EUR

1,2

Duur

PartyGaming

Verenigd Koninkrijk

258 p.

1,2

Correct

Unibet

Zweden

160 SEK

0,5

Correct

SportingBet

Verenigd Koninkrijk

59 p.

0,3

Goedkoop

888 Holdings

Verenigd Koninkrijk

67,20 p.

0,3

Goedkoop

 

 

 

Deel dit artikel