Analyse
Ageas / Dexia / KBC / KBC ANCORA 7 jaar geleden - maandag 10 mei 2010

Als de situatie niet verergert, zal de schade voor KBC beperkt blijven en voor Ageas niet onoverkomelijk zijn. Dexia doet er het zwijgen toe.

Impact Zuid-Europese crisis

Als de situatie niet verergert, zal de schade voor KBC beperkt blijven en voor Ageas niet onoverkomelijk zijn. Dexia doet er het zwijgen toe.
Ageas en KBC  : houden. 
Dexia  : verkopen.

KBC Ancora : KOPEN

Eind 2009 waren alle Belgische banken samen voor ruim 58 miljard dollar (± 46 miljard euro) blootgesteld aan de PIGS-landen (Portugal, Italië, Griekenland, Spanje). Dit is zonder de verzekeraars waarbij Ageas alleen al voor 16,3 miljard euro staatsobligaties in portefeuille heeft van de PIGS. Voor Griekenland alleen liggen de cijfers gelukkig een stuk lager met 3,6 miljard dollar (2,9 miljard euro) voor de ban-ken en 3,8 miljard euro voor Ageas. KBC heeft voor 1,2 miljard euro Griekse obligaties (10,6 miljard euro voor alle PIGS) terwijl Dexia de lippen stijf op elkaar houdt, wat het ergste doet vermoeden. Maar nu Portugal en misschien ook Spanje begint te wankelen lijkt de financiële sector opnieuw op zijn grondvesten te daveren. Niet verwonderlijk wanneer we deze cijfers vergelijken met de totale beurskapitalisatie van Ageas, Dexia en KBC (± 21 miljard euro) of hun door ons geschatte totale “normale” winst voor 2011 (3,2 miljard euro). Als er zoals de markt nu verwacht een waardevermindering van 30 % op de Griekse obligatieportefeuille wordt doorgevoerd, betekent dat voor Ageas ± 2 maal de normale jaarwinst, voor KBC ongeveer ¼, terwijl het eigen vermogen van Ageas met zo’n 10 à 15 % en dat van KBC met 3 à 5 % zou dalen.

De monoholding KBC Ancora, dat als enige actief een 23%-participatie in KBC aanhoudt, kreeg rake klappen door de heersende financiële crisis. De holding blijft niettemin meer dan 30% ondergewaardeerd en goedkoop.
Wie het hogere risico (4) niet schuwt mag nog steeds kopen.

Koersen op het moment van de analyse :
Ageas : 1,76 EUR   
Dexia : 3,30 EUR 
KBC : 27,06 EUR
  
KBC Ancora : 13,60 EUR

 

Deel dit artikel