Analyse
Abott Laboratories 8 jaar geleden - maandag 31 mei 2010

Met de (peperdure) overname van Piramal Healthcare wordt de Amerikaanse groep marktleider in India, de op een na snelst groeiende farmaceutische markt ter wereld.

Versterkt positie in India

Met de (peperdure) overname van Piramal Healthcare wordt de Amerikaanse groep marktleider in India, de op een na snelst groeiende farmaceutische markt ter wereld. Het aandeel blijft goedkoop. 
KOPEN.

Abbott betaalt, gespreid over 4 jaar, 3,7 miljard dollar voor Piramal Healthcare, een Indiaas bedrijf dat “merkgenerieken” maakt, generieken die onder de naam van een bekend labo verkocht worden, en niet onder de naam van de werkzame stof zoals gebruikelijk. 3,7 miljard dat is 7 keer de voor 2011 verwachte omzet van Piramal. Dat is erg veel, maar volgens ons geen reden tot ongerustheid. Voor Abbott gaat het om een relatief bescheiden operatie die volledig met cash gefinancierd wordt. Ze brengt de financiële situatie dus niet in gevaar, temeer daar we geen andere even dure en grotere overnames verwachten. Voorts biedt de aanwinst een enorm groeipotentieel. De Indiase geneesmiddelenmarkt zou tussen dit en 2015 immers meer dan verdubbelen. Bijkomende troef is dat die markt gedomineerd wordt door de erg rendabele merkgenerieken, die duurder verkocht worden dan “gewone” generieken, al blijven de marges lager dan die op in het westen verkochte patentgeneesmiddelen. Abbott verwacht alvast dat zijn Indiase activiteiten de komende jaren met bijna 20 % zullen groeien. We laten onze ramingen van de winst per aandeel voor 2010 en 2011 op 4,20 en 4,65 USD.

Koers op het moment van de analyse : 47,56 USD

Abbott is een gediversifieerde Amerikaanse farmagroep die geneesmiddelen, voedingsproducten en medische apparatuur (diagnosehulpmiddelen en vasculaire instrumenten) produceert. Sinds de overname van de farmapoot van Solvay is de groep ook actief in vaccins.

Deel dit artikel