Analyse
VGP 8 jaar geleden - woensdag 14 april 2010
Ondanks moeilijke economische en financiële marktomstandigheden boekte VGP in 2009 een recordgroei en gaat voor het eerst een dividend uitkeren. Ook 2010 dient zich aan als een stevig groeijaar.

Gaat voor het eerst dividend uitkeren

Ondanks moeilijke economische en financiële marktomstandigheden boekte VGP in 2009 een recordgroei en gaat voor het eerst een dividend uitkeren. Ook 2010 dient zich aan als een stevig groei-jaar. Maar het aandeel blijft desondanks duur.
VERKOPEN.

In 2009 werden 14 vastgoedprojecten opgeleverd (de portefeuille telt nu in totaal 45 projecten), de verhuurbare oppervlakte steeg met ruim de helft en de huurinkomsten met meer dan 80%. Positief is ook dat de huurprijzen, de bezettings- en de schuldgraad nagenoeg stabiel bleven. Toch bleef VGP met een winst per aandeel van 0,06 EUR (1,54 EUR in 2008) maar nipt uit de rode cijfers. Dat was volledig toe te rekenen aan het boeken van niet-gerealiseerde (dus louter boekhoudkundige) minwaarden op de bestaande gebouwenportefeuille. Desalniettemin zal er voor het eerst een dividend uitgekeerd worden. Wij mikken op 0,15 EUR netto (exact bedrag wordt op 23 april bekend gemaakt). Ook voor 2010 rekent VGP op een dubbelcijferige groei van de huurinkomsten (in 2009 werden heel wat nieuwe huurcontrac-ten ondertekend) alsook een verdere substantiële toename van haar verhuurbare activa. Terwijl VGP nog onderhandelt over nieuwe bankleningen en alternatieve financieringsbronnen onderzoekt, werden er in 2010 alvast 3 nieuwe projecten gestart. Daarnaast nemen vastgoedexperts positieve signalen waar met betrekking tot de vastgoedwaarderingen wat terug tot meerwaarden in plaats van minwaarden op het vastgoed in portefeuille kan leiden. Wij gaan voor 2010 uit van een winst van 0,41 EUR per aandeel en voor 2011 van 0,97 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 16,85 EUR

VGP is een vastgoedgroep gespecialiseerd in de ontwikkeling en het beheer van logistiek en semi-industrieel vastgoed in Centraal-Europa.

Deel dit artikel