Analyse
NPM 7 jaar geleden - maandag 26 april 2010

Met een overwegend correct gewaardeerde portefeuille, een “normale” decote van 20 % en een nettodividendrendement van 1,6 % kan het aandeel ons niet bekoren.

Belegging in GBL en in petroleum

Met een overwegend correct gewaardeerde portefeuille, een “normale” decote van 20 % en een nettodividendrendement van 1,6 % kan het aandeel ons niet bekoren.
VERKOPEN.

Via een waterval van holdings bezit NPM 12,1 % van het kapitaal van GBL, een andere portefeuillemaatschappij uit de Frère-sfeer. GBL maakt bijna een derde van de NPM-portefeuille uit en is belegd in participaties die in het beste geval correct gewaardeerd zijn (Total, GDF-Suez, Lafarge…). Daarnaast bezit NPM een rechtstreekse participatie in Total en 80 % van het kapitaal van Transcor (petroleumhandel). Voeg daarbij de liquiditeiten en we hebben 85 % van de intrinsieke waarde (IW) van NPM.
NPM is dus in de eerste plaats een belegging in de petroleumsector via (het niet-genoteerde) Transcor (9 % van de IW) en vooral via Total (34 % van de IW) dat lijdt onder de zwakke raffinagemarges en dat niet direct ons favoriete olieaandeel is.
Voor de rest houdt NPM een serie kleinere niet erg succesvolle participaties aan (Entremont, Affichage Holding, M6 …). De dividendpolitiek (jaarlijks +7 %) is weliswaar houdbaar, maar levert een nettorendement van amper 1,6 % op, terwijl dat voor GBL 2,8 % is. NPM noteert bovendien met een decote van slechts 20,4 %, tegen 29 % voor GBL.

Koers op het moment van de analyse : 40,39 EUR

Nationale PortefeuilleMaatschappij (NPM) is een Belgische holding uit de Frère-sfeer met een grote participatie in Total (1/3 van de waarde, een indirecte participatie in GBL en een aantal niet-genoteerde participaties (oliehandel, wijnen …; 30 %).

 

Deel dit artikel