Analyse
Nordea 7 jaar geleden - maandag 12 april 2010

De bank heeft een defensiever profiel dan de meeste van haar concurrenten, maar de koers houdt daar rekening mee.

De troeven zitten in de koers

De bank heeft een defensiever profiel dan de meeste van haar concurrenten, maar de koers houdt daar rekening mee. Correct gewaardeerd aandeel. 
HOUDEN.

Nordea kan op een solide balans en op winstcijfers 2009 van goede kwaliteit bogen. De Scandinavische bank mag dan ook gerekend worden tot de financiële instellingen die het minst te vrezen hebben van de verwachte nieuwe regelgeving (die ter discussie ligt). Kwaliteiten die de groep ook toelaten de tijd na de crisis met een gerust hart tegemoet te zien, terwijl een aantal concurrenten nog niet goed weet welke kant ze uit moeten.
De bank blijft trouw aan haar tot nu toe lonende strategie en neemt geen risico’s. Zo blijft ze in de eerste plaats mikken op interne groei om haar inkomsten tussen dit en 2013 op te krikken. Maar op dat vlak lijken haar doelstellingen ons iets te ambitieus, zelfs als ze erin slaagt om haar positie te verstevigen op een aantal markten waar ze nog niet erg aanwezig is. De keuze om zich vooral te richten op bedrijven is bovendien niet zonder risico : deze klanten zijn minder stabiel, de concurrentie op deze markt is groter en de marges zijn dus volatieler.
Aangezien de winst uit marktactiviteiten en de rente-inkomsten dit jaar lager riskeren uit te komen, verwachten wij dat de winst per aandeel 2010 tot 4,70 EUR zal terugvallen.

Koers op het moment van de analyse : 72,75 SEK

Nordea is de grootste Scandinavische bank (retail- zaken- en investeringsbank, beheer van activa en levensverzekeringen). De bank probeert ook zich te versterken in de Baltische landen en in Polen.

Deel dit artikel