Analyse
Fiat 8 jaar geleden - maandag 26 april 2010

De groep Fiat wordt opgesplitst. Het management stelt bovendien een (te) ambitieus businessplan 2010-2014 voor.

Kondigt splitsing aan

De groep Fiat wordt opgesplitst. Het management stelt bovendien een (te) ambitieus businessplan 2010-2014 voor. Duur aandeel. 
VERKOPEN.

Fiat Group wordt opgesplitst in Fiat Spa dat de autoconstructie en de onderdelendivisie onder zijn hoede krijgt en Fiat Industrial, een nieuwe entiteit die de landbouwmachines (Case New Holland) en de vrachtwagens (Iveco) overkoepelt. De operatie zou eind dit jaar rond moeten zijn, al is het nog niet duidelijk hoe de verdeling van zware schulden van Fiat, wellicht de echte reden van de opsplitsing, moet gebeuren. Elk aandeel Fiat zal recht geven op een aandeel Fiat Spa en een aandeel Fiat Industrial. Op die manier vermijdt Fiat zijn businessplan ter goedkeuring te moeten voorleggen aan bepaalde (bevoorrechte) aandeelhouders (rnc). Door de splitsing op deze manier te realiseren wordt ook de vervroegde terugbetaling van een obligatie vermeden, iets wat een vorig project deed mislukken. Het businessplan stelt tot doel om de winst en het dividend tegen 2014 met 5 te vermenigvuldigen en om de operationele schulden tegen 2013 weg te werken. Maar ondanks de goede resultaten die Fiat de laatste jaren haalde, lijkt ons dat niet haalbaar, temeer de groep het zonder de stimuleringsmaatregelen van de overheid zal moeten stellen. Voorzichtigheidshalve schroeven wij onze raming van de winst per aandeel voor 2010 lichtjes terug tot 0,003 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 10,58 EUR

Fiat is een Italiaanse groep die actief is in personenwagens, vrachtwagens en landbouwmachines. Dankzij de vernieuwing van het gamma is ze nu de zesde grootste autoconstructeur in Europa met een marktaandeel van 8 %.

Deel dit artikel