Analyse
BT Group 8 jaar geleden - maandag 12 april 2010

Het tekort vanhet pensioenfonds en de hoge schuldenlast gooien roet in het eten.

Een traject vol obstakels

Het tekort vanhet pensioenfonds en de hoge schuldenlast gooien roet in het eten. Het andeel blijft correct gewaardeerd, maar is riskanter geworden.
HOUDEN.

BT is van plan gedurende 17 jaar elk jaar meer dan 500 miljoen pond in zijn pensioenfonds te storten om het gigantische tekort van bijna 9 miljard aan te zuiveren. De kans bestaat zelfs dat die bijdrage onder druk van de Britse overheid binnenkort nog opgetrokken wordt. Dat alles maakt de al gespannen financiĆ«le situatie nog hachelijker en brengt ons ertoe de risico-indicator tot x op te trekken. Bovendien komt het herstel van de operationele prestaties in het gedrang. Dat leek net op gang te komen na ettelijke jaren die getekend werden door belangrijke structurele problemen.
In het derde kwartaal van het boekjaar 2009/10 (met jaarlijkse afsluiting op 31/03) nam de bedrijfswinst ondanks de omzetdaling (-4 %) met 11 % toe. Dat was vooral te danken aan de activiteit diensten voor ondernemingen (40 % van de omzet) die niet langer verlies maakte. De rentabiliteit van BT blijft evenwel lager dan die van andere Europese telecomoperatoren. En de groeivooruitzichten van de groep zijn beperkt door haar te sterke afhankelijkheid van de Britse markt (78 % van de omzet) waar de cocurrentie hoogtij viert. Voor 2009/10 ramen we de winst per aandeel op 13 pence en voor 2010/11 van 13,50 pence.

Koers op het moment van de analyse : 123,30 pence

BT Group is de grootste Britse telefoonoperator, aanwezig in 170 landen en actief in de telefonie, netwerkinformaticadiensten en hogesnelheidsinternet. Traditionele telefonie is goed voor 64 % van de omzet.

Deel dit artikel