Analyse
VPK Packaging 7 jaar geleden - woensdag 24 maart 2010

Advieswijziging

Advieswijziging

VPK heeft een lastig jaar achter de rug. Ook 2010 wordt ongetwijfeld nog geen hoogvlieger. De groep blijft echter in topconditie (schulden voort afgebouwd) en is goed geplaatst om van een economisch herstel te profiteren. Het aandeel is nu correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Een forse stijging van de grondstofprijzen (oud papier), overcapaciteit in de sector en een zwakke(re) vraag zorgden ervoor dat de winstmarges onder druk stonden. VPK boekte in 2009 8,6 % minder omzet. Toch steeg de winst verrassend met 24,1 % tot 2,98 EUR per aandeel. Dat was te danken aan de positieve wisselkoersverschillen (Brits pond, Poolse zloty) en de badwill op een overname in Frankrijk (VPK betaalde minder dan de boekwaarde), die een aantal eenmalige lasten (o.a. goodwill impairment in hulzendivisie, sluiting fabriek in VK) ruimschoots compenseerden. Er wordt na een jaar pauze opnieuw een dividend uitgekeerd : 0,5625 EUR netto. 2010 is goed gestart qua volumes, maar lagere winstmarges zullen het resultaat nog enigszins drukken : de hogere grondstofprijzen kunnen immers maar met vertraging (wellicht vanaf de 2de jaarhelft) doorverrekend worden in de verkochte verpakkingen. Tegen 2012 hoopt VPK, ondermeer door de rationalisatie in de sector (wegwerken van de huidige overcapaciteit), weer aan te knopen met de winstmarges uit 2007 en daarvoor. Voor 2010 zijn er alvast geen grote investeringsplannen, al is hier en daar een kleine overname niet uitgesloten. We trekken onze winstprognoses op van 1,41 naar 1,51 EUR voor 2010 en van 1,91 naar 2,22 EUR voor 2011.

Koers op het moment van de analyse : 26,25 EUR

De Belgische groep VPK is actief in 12 landen, verwerkt oud papier tot golfkarton (nr. 8 in Europa), massief karton (nummer 2), hulzen en hoekprofielen.

Deel dit artikel