Analyse
Vivendi 8 jaar geleden - maandag 8 maart 2010

De dure overnamepolitiek wekt het wantrouwen van de beleggers. Terecht volgens ons. Hoewel het aandeel goedkoop is, laten we ons niet verleiden tot een aankoopadvies.

Omzichtigheid geboden

De dure overnamepolitiek wekt het wantrouwen van de beleggers. Terecht volgens ons. Hoewel het aandeel goedkoop is, laten we ons niet verleiden tot een aankoopadvies.
HOUDEN.

De resultaten 2009 waren weinig begeesterend : de omzetgroei van 6,7 % (bij gelijkblijvende wisselkoersen) was in werkelijkheid te danken aan de recente overnames en de winst per aandeel, de voorziening voor gerechtskosten niet meegerekend, daalde met meer dan 50 % tot 1,03 EUR door integratiekosten en waardeverminderingen. Die kosten zullen dit jaar weliswaar verminderen, maar ze leggen wel de vinger op het probleem bij Vivendi : de groep is erg afhankelijk van activiteiten met weinig groeipotentieel (telecom, betaaltelevisie) en zoekt haar heil in externe groei. Die overnames zijn strategisch gezien dikwijls interessant (videospelletjes Activision in 2008), maar over het algemeen ook erg duur. Zo betaalde de groep vorig jaar een te hoge prijs voor de Braziliaanse telecomoperator GVT, hoewel ze beloofd had voorzichtig te zullen zijn. Het ziet er hoe dan ook niet naar uit dat de groep haar overnamepolitiek snel zal (of kan) opgeven. Het management heeft anderzijds de operationele kosten goed onder controle zodat ze haar schuldenlast kan beheren en het dividend op 1,40 EUR bruto kan handhaven (niet onaardig rendement van meer dan 7 %). We ramen de winst per aandeel voor 2010 op 1,65 EUR en voor 2011 op 1,70 EUR.

Koers op met moment van de analyse :  19,35 EUR

Vivendi is een gediversifieerde Franse groep, actief in de telecomsector (controleert het Franse SFR, Telecom Maroc en GVT in Braziliƫ), muziek, televisie en videospelletjes.

Deel dit artikel