Analyse
Tigenix: dure tegenvaller 7 jaar geleden - maandag 22 maart 2010
Biotechbedrijf Tigenix heeft een tegenslag te verwerken gekregen nu het een extra klinische studie moet uitvoeren in de VS.

Het is niet aangewezen om in een biotechbedrijf te beleggen die al zijn kaarten heeft ingezet op één middel, schreven we reeds in een artikel over Tigenix. Het juiste advies want nu blijkt dat de Amerikaanse geneesmiddeleninstantie FDA het middel ChondroCelect niet heeft goedgekeurd en een extra klinische studie vraagt. Deze zal van begin tot einde 5 jaar in beslag nemen. Een donderslag bij heldere hemel want de Europese autoriteiten hadden het middel wel al goedgekeurd. De eerste verkopen in Europa lopen trouwens binnen. Een tegenvaller van jewelste want de Amerikaanse markt heeft het meeste potentieel. Zelfs als het product uiteindelijk binnen vijf jaar wordt goedgekeurd, is de vertraging alleen al goed voor een daling van de waarde van de onderneming van 25 à 30 %. ChondroCelect is een vrij revolutionaire behandelingswijze om kraakbeen in de knie te herstellen.
Door dit uitstel is het zonneklaar dat Tigenix vroeger dan normaal, ten laatste tegen begin 2011, extra kapitaal zal moeten ophalen. Eind vorig jaar had de groep nog 24,7 miljoen euro op haar balans staan maar na dit jaar zou daar nog tussen de 5 à 7 miljoen euro van overblijven. Vooral het vermarkten van ChondroCelect zal handenvol geld kosten, aangezien Tigenix alles in eigen beheer houdt. De kost voor het extra onderzoek in de VS zal uiteindelijk nog meevallen.

Conclusie
De dag van de aankondiging verloor het aandeel 23 % van zijn waarde, een flinke aderlating. Bij te veel (kleinere) biotechbedrijven hangt succes af van één of twee middelen. Als dan iets fout gaat in de onderzoeksfase dan bevindt de belegger zich in de hoek waar de klappen vallen. Die kans is niet gering want uiteindelijk haalt slechts een minderheid van de middelen in de pijplijn effectief de markt. We blijven trouwens ook op fondsenvlak de biotechsector mijden. Het is een sector die de voorbije drie en vijf jaar geen extra rendement tegenover de veel veiligere farmasector heeft opgeleverd en bovendien veel meer volatiliteit ten toon spreidt. Trouwens via een groot farmabedrijf belegt men onrechtstreeks in biotech zeker nadat de voorbije jaren de grote jongens hun zinnen hebben gezet op overnames in de biotechsector. Onze voorkeur blijft uitgaan naar de farmawaarden Abbott Labs en Glaxo SmithKline en de farmafondsen Fidelity Global HealthCare A (ISIN: LU0114720955) en Fortis B Equity Pharma Europe (ISIN: BE0166265075).

Deel dit artikel