Analyse
Prudential 7 jaar geleden - maandag 8 maart 2010

De investering in Azië is een avontuur dat veel onbeantwoorde vragen oproept.

Een gewaagde gok

De investering in Azië is een avontuur dat veel onbeantwoorde vragen oproept. Ondanks de lage koers wagen we ons niet aan dit aandeel.
HOUDEN.

Prudential gaat zo maar eventjes 35,5 miljard dollar spenderen om de controle over de Aziatische dochter van AIG binnen te halen. Dat vinden we erg veel zelfs als we rekening houden met het enorme groeipotentieel van de meeste Aziatische markten waarop de groep haar positie verstevigt. De overname is een buitenkans, maar ze houdt heel wat risico’s in die de rentabiliteit van de operatie tijdelijk in gevaar kunnen brengen : de cultuurschok, het in overeenstemming brengen van de verschillende wetgevingen i.v.m. verzekeringen, de noodzaak om de productiviteit te verbeteren, de volatiliteit van de lokale economieën, de kwaliteit van de overgenomen activa … Prudential gaat de operatie financieren via leningen en via een kapitaalverhoging van 13,5 miljard pond (amper iets minder dan de beurskapitalisatie van de verzekeraar vóór de aankondiging) die rond mei doorgevoerd wordt. Het feit dat de voorwaarden nog moeten vastgelegd worden, zorgde voor heel wat commotie bij de beleggers. Wij schatten de winstverwatering op het eerste gezicht op 50 % en vinden het veel te vroeg om de Aziatische investering toe te juichen. We verhogen de risicograad van het aandeel van x.y.

Koers op met moment van de analyse :  520,00 pence

Prudential is een Britse verzekeraar die gespecialiseerd is in de tak leven en in vermogensbeheer. De groep is actief in Europa, de VS en Azië (22 % van de winst vóór belastingen) Met 47 % van de nieuwe contracten is Azië sinds enkele jaren de belangrijkste groeipool van de groep.

Deel dit artikel