Analyse
EON 7 jaar geleden - maandag 15 maart 2010

De resultaten 2009 waren beter dan verwacht, maar de zwakke vraag naar energie blijft stokken in de wielen steken. En we zien de situatie niet snel verbeteren.

Schuldafbouw krijgt prioriteit

De resultaten 2009 waren beter dan verwacht, maar de zwakke vraag naar energie blijft stokken in de wielen steken. En we zien de situatie niet snel verbeteren. Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Als gevolg van de lagere vraag naar gas en elektriciteit viel de omzet van de Duitse energiegigant vorig jaar met 6 % terug, maar dankzij de kostenbesparingen bleef de daling van het bedrijfsresultaat+beperkt tot 2,3 %. Om de almaar slabakkende vraag en de stijging van de financiële lasten te counteren gaat de groep dit jaar nog meer in de kosten snoeien. Ze moet echter ook dringend haar problematische schuldenlast aanpakken. De agressieve overnamepolitiek van de laatste jaren heeft E.ON inderdaad met een enorme schuldenberg opgezadeld en de groep die momenteel niet voldoende cash genereert om aan haar betalingsverplichtingen te voldoen, is verplicht om activa te gelde te maken. Het investeringsbudget dat in 2009 al met meer dan de helft verminderde, wordt dit jaar nog eens met 25 % teruggeschroefd. Dat zal E.ON wellicht zuur opbreken als de economie weer snelheid maakt en de vernieuwing van het netwerk en de invoering van nieuwe technologieën zich opdringen. E.ON staat dus voor een dilemma en we verwachten dat de groep haar strategie hertekent. Intussen trekken wij onze ramingen van de winst per aandeel voor 2010 en 2011 op tot respectievelijk 4,64 en 5,00 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 27,14 EUR

Het Duitse E.ON is het grootste nutsbedrijf ter wereld (elektriciteit, gas, kernenergie). De groep is de op een na grootste stroomproducent van het Verenigd Koninkrijk en is ook stevig ingeplant in Nederland, Scandinavië, Zwitserland en Rusland.

Deel dit artikel