Analyse
ENI 8 jaar geleden - maandag 15 maart 2010

Als we geen rekening houden met een aantal eenmalige elementen was het resultaat over het vierde kwartaal iets beter dan we vrwachtten. Er zijn ook tekenen dat het met de productie de goede kant uitgaat.

Dividend conform onze schattingen

Als we geen rekening houden met een aantal eenmalige elementen was het resultaat over het vierde kwartaal iets beter dan we vrwachtten. Er zijn ook tekenen dat het met de productie de goede kant uitgaat. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Het resultaat over het vierde kwartaal viel mee. Dankzij het feit dat de olieprijs hoger lag dan in dezelfde periode van 2008, kon de groep met een courante winst per aandeel van 0,38 EUR uitpakken. Daarmee sluit het boekjaar met een winst per aandeel van 1,44 EUR af (wij verwachtten 1,43 EUR). Er wordt, volledig in de lijn van onze verwachtingen, een dividend van 1,00 EUR bruto uitgekeerd.
Behalve de cijfers onthouden we vooral de positieve en beter dan verwachte gegevens over de productie : na drie kwartalen met teruglopende cijfers, produceerde ENI in het vierde kwartaal 1,7 % meer brandstoffen dan een jaar eerder. Maar er is ook minder goed nieuws. Zo boekte de gasdivisie wel betere resultaten dan in 2008, maar krimpt de verkoop van gas in ItaliĆ« op onrustbarende manier (-24,7 %). En in de raffinage die 2009 met een negatief bedrijfsresultaat afsloot, riskeert de situatie moeilijk te blijven.
Daarom en omwille van het slappe conjunctuurherstel verlagen we onze ramingen van de winst per aandeel voor 2010 tot 1,62 EUR en voor 2011 tot 1,82 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 17,46 EUR

De Italiaanse groep ENI is actief in olie (exploratie en productie, raffinage en distributie, petrochemie) en gas (transport en distributie) en produceert ook elektriciteit.

Deel dit artikel