Analyse
Deceuninck 8 jaar geleden - woensdag 24 maart 2010

Advieswijziging

Advieswijziging

De over 2009 gerealiseerde kostenbesparingen doen ons voor dit jaar geloven in een terugkeer naar winstgevendheid. Het aandeel zal niet lang meer onder zijn boekwaarde noteren. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

Dankzij de gunstige effecten van de herstructureringen (personeel -15 %, sluiting van sites, beter productieproces…) zijn de marges in het tweede semester gestegen en dit ondanks de stijging van de PVC-prijzen (gemiddeld +25 %) en de terugval van de verkoop (-16 %). Over het hele boekjaar 2009 was het verlies per aandeel (0,16 EUR) 50 % kleiner dan we hadden verwacht. Zonder herstructureringslasten was er zelfs nauwelijks verlies, ondanks een omzetdaling van 19,6 %. Sinds het vierde trimester 2009 zijn de verkochte volumes stabiel en in de VS (11 % van de verkopen) zitten ze zelfs in de lift. Niet slecht aangezien de werken tijdelijk stilgelegd werden door de slechte weersomstandigheden. Voor 2010 rekent de groep op een gelijkaardige evolutie. Positieve verrassingen zijn niet uit te sluiten, zelfs al zouden de pvc-prijzen op de winst kunnen wegen, aangezien 90 % van de productie bestemd is voor residentieel vastgoed en tweederden voor renovatie (minder getroffen door de crisis dan de bouw en ondersteund door groene premies). De echte winststijging zou voor 2011 moeten zijn (we rekenen op 0,23 EUR per aandeel). In afwachting is de schuldpositie geen bedreiging meer (gedeeld door twee dankzij de kapitaalverhoging). De koers zou niet meer onder de boekwaarde mogen noteren (1,90 EUR per aandeel).

Koers op het moment van de analyse : 1,62 EUR

Het Belgisch bedrijf Deceuninck is de grootste producent ter wereld van pvc-profielen, van het ontwerp tot de extrusie, voor de bouwsector (deuren, ramen…). Realiseert bijna 50 % van zijn omzet in Oost-Europa en Turkije.

Deel dit artikel