Analyse
Aviva 7 jaar geleden - woensdag 10 maart 2010

Ondanks het feit dat de winst in dezelfde richting evolueert als die van de concurrentie, lijkt ze volgens ons van mindere kwaliteit.

Nog uitdagingen voor de boeg

Ondanks het feit dat de winst in dezelfde richting evolueert als die van de concurrentie, lijkt ze volgens ons van mindere kwaliteit. Goedkoop aandeel maar niet kopen.
HOUDEN.

Het resultaat 2009 was opnieuw positief, maar met 37,90 pence bleef de winst per aandeel (iets onder onze verwachtingen). De tak leven (winst +11 %) en de divisie vermogensbeheer (+8 %) hebben vooral geprofiteerd van de heropleving van de beurzen. De tak niet-leven (-20 %) leed onder het slechte weer van eind 2009 (schadevergoedingen) en onder de stijging van de werkloosheid in het VK (verzekringen tegen inkomensverlies). De resultaten zijn minder goed dan van Allianz en Zurich Financial Services, die beter hun kosten onder controle houden. Aviva is evenwel steviger geworden en is beter gewapend tegen eventuele tegenslagen. Bovendien blijft de groep zich concentreren op Europa en op kostenbesparingen. Niet onverstandig, gezien de talloze uitdagingen (verbetering van de rentabiliteit, stimulering van de verkoop). Maar aangezien het dividend over 2009 verlaagd werd, de groep gevoelig is voor de financiĆ«le markten en we sceptisch staan tegenover de kostenevolutie in de tak niet-leven (Britse markt nog steeds in crisis), blijven we voorzichtig. We rekenen voor 2010 op 39,50 pence winst per aandeel en voor 2011 op 42,50 pence.

Koers op met moment van de analyse : 392,10 p.

Vijfde grootste verzekeraar terwereld; levensverzekeringen, langetermijnsparen, schadeverzekeringen en vermogensbeheer ; werkt via diverse distributiekanalen.

Deel dit artikel