Analyse
Schneider 7 jaar geleden - donderdag 25 februari 2010

Ondanks de crisis stijgen de marges en stroomt er cash binnen.

Beter dan verwacht tweede halfjaar

Ondanks de crisis stijgen de marges en stroomt er cash binnen. De koers is echter fors gestegen en het aandeel blijft duur.
VERKOPEN.

De winst per aandeel voor 2009 klokt met 3,42 EUR (zonder wisselkoerseffecten) 51 % lager af dan in 2008. Toch is hij iets hoger dan verwacht, dankzij het resultaat in de tweede jaarhelft : de omzet is weliswaar 10 % gedaald t.o.v. een jaar eerder, maar dat is minder dan gedacht, en de marges zijn gevoelig verbeterd dankzij kostenbesparingen en productiviteitsverhogingen. Zoals we al hadden voorspeld, wil Schneider ook zijn te complexe structuur vereenvoudigen : de groep wil zich concentreren rond 5 strategische pijlers en gaat haar productaanbod stroomlijnen (vandaag biedt Schneider 800 000 verschillende producten aan, tegen 2011 wil het dat aantal halveren en zo forse besparingen realiseren). Bovendien zal Schneider een goede uitgangspositie hebben wanneer het economisch herstel zich doorzet, temeer omdat het altijd een stevig deel van zijn omzet is blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. De groep heeft wel haar dividend met 40 % teruggeschroefd, ondanks het feit dat er meer cash werd gegenereerd. Volgens ons wil Schneider geld opzijzetten voor eventuele overnames (afwachten tegen welke prijs die al dan niet zullen plaatsvinden en in hoeverre ze complementair zullen zijn met het huidige aanbod). Voor 2010 mikken we op een winst per aandeel van 4,21 EUR, voor 2011 tippen we op 4,55 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 79,28 EUR

De Franse groep Schneider is  actief in de elektriciteitsdistributie (58 % van de omzet), automatiserings- en controlesystemen (27 %), en energiebeveiliging (15 %). Ze is aanwezig in Europa (41 % van de inkomsten), Noord-Amerika (28 %), het gebied rond de Stille Oceaan (20 %) enz.

Deel dit artikel