Analyse
Repsol 8 jaar geleden - vrijdag 26 februari 2010

De grootste Spaanse oliegroep weet nog altijd van de crisis, maar voor de komende jaren ziet het er beter uit. De koers houdt daar nog niet voldoende rekening mee.

De hemel klaart op

De grootste Spaanse oliegroep weet nog altijd van de crisis, maar voor de komende jaren ziet het er beter uit. De koers houdt daar nog niet voldoende rekening mee. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

Met een winstdaling van 42 % leverde Repsol voor 2009 een teleurstellende prestatie af. Oorzaken, de raffinage-inkomsten die in het 4de kwartaal tot nul herleid werden en de zwakke gasverkoop. Bovendien geraakten de activa die in de etalage stonden, door de crisis biet verkocht. Doordat de activiteiten minder liquiditeiten genereerden, zag de groep haar schulden verdubbelen. De schuldenlast blijft weliswaar beheersbaar, maar ligt wel stukken hoger dan bij andere oliegroepen en de groep moet erover waken dat de financiĆ«le lasten niet de pan uitrijzen.
Om te besparen heeft de groep haar investeringsbudget teruggeschroefd (in 2009 -5 % t.o.v. 2008, waarbij ze o.m. profiteerde van de lagere productiekosten) en het dividend met 19 % verlaagd. Gezien de groeiende behoefte aan kapitaal blijft een alliantie met een partner mogelijk. Volgens ons zou daarmee noch de toekomst noch de onafhankelijkheid van Repsol in het gedrang komen. Dankzij haar laatste ontdekkingen heeft de groep haar reserves goed kunnen aanvullen en zal haar productie aanzienlijk toenemen. We ramen de winst per aandeel voor 2010 op 1,74 EUR en voor 2001 op 2,00 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 16,36 EUR

De Spaans-Argentijnse olie- en gasgroep Repsol is sterk georiƫnteerd op Latijns-Amerika (2/3 van de reserves).

Deel dit artikel