Analyse
Chevron 8 jaar geleden - donderdag 4 februari 2010

Hoewel de winst vorig jaar meer dan halveerde en de problemen in de sector aanhouden, beschikt de Amerikaanse oliereus volgens ons over de nodige troeven om het er goed af te brengen.

Resultaten 2009 zoals verwacht

Hoewel de winst vorig jaar meer dan halveerde en de problemen in de sector aanhouden, beschikt de Amerikaanse oliereus volgens ons over de nodige troeven om het er goed af te brengen. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

Hoewel de gemiddelde olieprijs vorig jaar « maar » 36 % lager lag dan in 2008, zag Chevron zijn winst met 56 % dalen. Dat kwam omdat de doorgevoerde besparingen (operationele uitgaven -15 %) niet volstonden om de zwakte van de raffinagemarges en van de gasprijzen te compenseren. Er is immers een overcapaciteit aan gas en geraffineerde producten, terwijl de vraag slabakt. Die problemen zullen de eerste jaren nog niet uit de weg geruimd zijn, maar volgens ons zal Chevron die beter aankunnen dan een aantal van zijn concurrenten omdat de groep slechts 14 % van haar inkomsten haalt uit gas (ExxonMobil 50 %) en relatief weinig blootgesteld is aan de zwaar getroffen Amerikaanse raffinagebusiness. Met het oog op de lange termijn zijn de hoge hernieuwingsgraad van de reserves (112 %) en de gestage groei van de productie (+7 % in 2009, +1  voorzien in 2010) onmiskenbaar sterke troeven. Bovendien heeft Chevron weinig schulden en biedt het een meer dan behoorlijk dividendrendement 3,7 % bruto). We laten onze ramingen van de winst per aandeel voor 2010 en 2011 ongewijzigd op 6,69 en 7,10 USD.

Koers op het moment van de analyse : 73,21 USD

Amerikaanse petroleum- en gasmaatschappij. Op basis van omzet en productie is de groep wereldwijd de nummer 4, na Exxon Mobil, BP en Royal Dutch Shell. Ze bestrijkt de volledige productieketen, van exploratie/productie tot raffinage (verwerking van ruwe olie tot benzine, kerosine, smeerolieën) en distributie.

Deel dit artikel