Analyse
Total 8 jaar geleden - maandag 4 januari 2010

Ondanks de crisis in de oliesector boekte de koers een mooie stijging. Gezien de perspectieven is die volgens ons echter overdreven.

Advieswijziging

Ondanks de crisis in de oliesector boekte de koers een mooie stijging. Gezien de perspectieven is die volgens ons echter overdreven. Het aandeel is duur geworden. VERKOPEN.

Door te focussen op kostenbesparingen slaagde Total erin de ineenstorting van de olieprijzen het hoofd te bieden. De groep is echter een stuk brozer geworden aangezien de productie sterk is gedaald. Ze bleef investeren in research maar veranderde het geweer van schouder. Terwijl de concurrenten blijven proberen om hun productie op te voeren, mikt Total nu vooral op zonne-energie na eerdere tests met windenergie. Voor die laatste is de toekomst omwille van nog niet op punt staande technieken, hoog oplopende kosten en een vermindering van de fiscale voordelen immers hoogst onzeker. Total wil ook diversifiĆ«ren in kernenergie maar sinds zijn voorstel in het kader van een belangrijk project door Aboe Dhabi verworpen werd, is het stilletjes op dat vlak. Ook wat haar kernactiviteit, de oliewinning, betreft loopt niet alles zoals gewenst. In Irak kreeg de groep zelfs het deksel op de neus. Ondanks die tegenslagen zal de groep volgens ons weer snel kunnen opveren, maar als u momenteel in de oliesector wilt beleggen, opteert u volgens ons beter voor BP of voor Royal Dutch Shell. Voor 2010 en 2011 behouden we onze winstverwachting op 4,2 en 4,5 EUR per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 45,01 EUR

Total is een geĆÆntegreerde Franse olie- en gasgroep, nummer 5 op wereldniveau (van exploratie en productie over raffinage tot distributie).

Deel dit artikel