Analyse
Telecom Italia: gewoon aandeel of rnc? 8 jaar geleden - maandag 18 januari 2010

U raadt het aandeel Telecom Italia te kopen. Moet men voor het gewone aandeel opteren? Of eerder voor het aandeel ‘rnc’? Deze laatste biedt immers een hoger dividend…

Beter dividend
Het aandeel Telecom Italia rnc (azioni di risparmio non convertibili of niet convertibel spaaraandeel) biedt een jaarlijks gegarandeerd dividend (indien de groep winst maakt) van 0,0275 EUR bruto per jaar. Tegen de koers is dat een brutorendement van ongeveer 3,5 %. Het heeft ook recht op een dividend dat op zijn minst 0,011 EUR hoger ligt dan het dividend van het gewone aandeel (of een rendementsverschil van 3 %). Het dividend van het gewonen aandeel uitgekeerd in 2009, bedroeg 0,05 EUR bruto, hetzij een rendement van 4,6 %; voor het rnc aandeel was het dividend 0,061 EUR bruto of een rendement van 7,8 %.

Alles heeft een prijs
De rendementspremie heeft enkele minpunten. Ten eerste ontbreekt het stemrecht (de meerderheid van kleine beleggers trekt zich dat niet aan). Ten tweede zal men veel minder speculatieve bewegingen in het aandeel hebben (met het risico een goede zaak mis te lopen). Grote aandeelhouders (die wel aan hun stemrecht houden) zijn vooral actief in het gewone aandeel waardoor het aandeel vrij beweeglijk is. Als in uw strategie dividenden zeer belangrijk zijn dan opteert u beter tegen de huidige koersen voor het aandeel rnc. Als u daarentegen voor de lange termijn belegt en eventuele speculatieve koersbewegingen niet wilt missen, ga dan voor het gewone aandeel.

Niet veralgemenen
Telecom Italia is één van de weinige Italiaanse bedrijven die voor zijn rnc nog over een voldoende grote markt heeft waarop kan gekocht en verkocht worden zonder de koers al te zeer te laten fluctueren. Dit is niet het geval met de overige rnc’s, die steeds meer verdwijnen, gezien de last van het hoge dividend. Het is vooral oppassen met de rnc’s van kleinere bedrijven. Hun zwakke liquiditeit kan een verkoop enorm bemoeilijken.

Deel dit artikel