Analyse
SAP 7 jaar geleden - maandag 4 januari 2010

De groep verliest terrein op haar Amerikaanse rivaal Oracle en de ruimte voor kostenbesparingen, die in 2009 nog een positieve impact hadden op de resultaten, is nu beperkt.

Marktaandeel blijft onder druk 

De groep verliest terrein op haar Amerikaanse rivaal Oracle en de ruimte voor kostenbesparingen, die in 2009 nog een positieve impact hadden op de resultaten, is nu beperkt. Duur aandeel.
VERKOPEN.

Terwijl Oracle, de jongste specialist in bedrijfssoftware, onlangs bekendmaakte dat het in zijn tweede kwartaal dat op 30 november werd afgesloten, een omzetstijging boekte van 3 % in software en aanverwante diensten, verwacht SAP voor het vierde kwartaal van 2009 een nog sterkere terugval dan de daling met 5 % in het derde kwartaal. De aanzienlijke kostenbesparingen beperken echter de schade op het niveau van de winst. Na de 1,59 EUR winst per aandeel van 2008 verwachten we voor 2009 en 2010 respectievelijk 1,55 en 1,75 EUR. Als het tot een heropleving van de in 2009 vaak bevroren investeringen in informatica komt, zal die beperkt blijven. Onder druk van de klanten moest SAP overigens onlangs de geplande tariefverhogingen voor onderhoud (40 % van de omzet) uitstellen, waardoor het nogal wat winst door de neus geboord ziet. Om zijn marktaandeel op langere termijn te beschermen zal SAP volgens ons meer overnames moeten doen – naar het voorbeeld van Oracle dat onlangs een bod uitbracht op Sun Microsystems (hardware) – om zo zijn assortiment uit te breiden en zijn klanten te overtuigen.

Koers op het moment van de analyse : 33,08 EUR

SAP is de derde grootste softwarebedrijf ter wereld, marktleider voor beheerssoftware voor bedrijven (meer dan 33 000 klanten).

Deel dit artikel