Analyse
Lafarge 8 jaar geleden - maandag 11 januari 2010

Lafarge verlegt zijn aandacht meer en meer van de verzadigde westerse markten naar opkomende regio’s. Voorlopignog zonder erg veel resultaat, maar we geloven wel in het potentieel.

Nog even geduld

Lafarge verlegt zijn aandacht meer en meer van de verzadigde westerse markten naar opkomende regio’s. Voorlopignog zonder erg veel resultaat, maar we geloven wel in het potentieel. Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De jongste jaren heeft Lafarge fors geïnvesteerd in de groeilanden (50 % van de omzet). Zo was de zware overname van het Egyptische Orascom Cement eind 2007 ongetwijfeld een strategische zet, al gooide de wereldwijde crisis daarna roet in het eten. Deze overname zorgde ook voor een pak schulden dat Lafarge vorig jaar tot een fikse kapitaalverhoging (1,5 miljard euro) noopte. De groep ging tevens fors in de kosten snoeien, schroefde haar investeringen terug en zette een fors desinvesteringsplan op poten (1 miljard euro in 2009), maatregelen die de bouwgroep beter moeten wapenen voor de toekomst en haar in staat zullen stellen ten volle te profiteren van een heropleving van de markten. Maar zoals verwacht woog de economische vertraging nog op de cijfers van het 3de kwartaal van 2009 : omzet -20 % en winst -37,6 %. Voor dit jaar stelt de groep haar hoop in de herstelplannen van de overheid (infrastructuurprojecten), maar voor de eerste effecten van het economische herstel wordt het wachten tot de tweede jaarhelft. Intussen hebben we onze ramingen van de winst per aandeel teruggeschroefd tot 4,00 EUR voor 2009, 4,24 EUR voor 2010 en 4,67 EUR voor 2011.

Koers op het moment van de analyse : 60,16 EUR

Lafarge is een Franse groep die wereldwijd een van de marktleiders is op het gebied van de productie en verkoop van bouwmaterialen (cement, beton & toeslagstoffen, plaaster). De groep is aanwezig in 76 landen.

Deel dit artikel