Analyse
IBt: einde van de rit? 8 jaar geleden - maandag 18 januari 2010

Het ziet ernaar uit dat IBt van Euronext Brussel na de lancering van een bod zal verdwijnen. Maar de rechtszaak aangespannen door de overnemers, die het bod in vraag stellen, kan roet in het eten gooien.

Verplichting
Eind 2009 hebben de Duitse groepen Eckert & Ziegler en SMI Steglitz gezamenlijk een openbaar bod gelanceerd op alle aandelen IBt die ze nog niet hadden. IBt behandelt kanker, vooral van de prostaat, via bestralingstechnologieën. Het bod kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. De twee groepen, die eigenlijk onder dezelfde vlag dienen, hebben samen meer dan 30 % van de aandelen. De nieuwe wet op openbare biedingen van 2007 stipuleert echter dat wie meer dan 30 % van een bedrijf in handen krijgt een openbaar bod moet lanceren. Tot voor het bod hielden de twee Duitse farmaceutische bedrijven de boot af door te stellen dat ze apart van elkaar opereerden. Het CBFA en Creafund, een andere aandeelhouder, hadden daar een andere mening over en Creafund spande zelfs een rechtszaak aan.

Openbaar bod
Hoewel de rechtszaak nog loopt, hebben de Duitsers niet langer de markt in het ongewisse gelaten en een bod gelanceerd tegen 3,64 EUR per aandeel in contanten. Een primeur want hiermee hebben ze het eerste verplichte, ongevraagde bod, in navolging van de nieuwe wet, gelanceerd in België. Omdat het de eerste keer is, kan de timing van de volgende stappen niet precies worden gegeven. In de eerste helft van februari zal het prospectus van het bod klaar zijn en daarna aan het CBFA worden voorgelegd ter goedkeuring. Daarna zal het CBFA het prospectus voorleggen aan de raad van bestuur van IBt die haar mening erover moet geven. Dan pas kan het effectieve bod van start gaan. De betaling zou pas plaats hebben in maart of in april.

Verkopen
Mensen die IBt in het bezit hebben, raden we aan het aandeel op de beurs te verkopen tegen een koers boven 3,64 EUR, de biedingsprijs. De kans dat de Duitsers een hoger bod uitbrengen is klein vooral omdat de prijs al vrij royaal is. Een tegenbod van een andere speler achten we zo goed als uitgesloten. Bovendien bestaat er nog altijd een kans dat de rechtbank oordeelt dat de Duitsers geen verplicht bod moeten uitbrengen.

Deel dit artikel